Värmen och torkan ser ut att hålla i sig. Enligt SMHI kommer det bli upp mot 30 grader i slutet av veckan men det kan komma någon regnskur mellan lördag och söndag, kanske sex millimeter.
– Det vore fantastiskt men det kommer inte att räcka, konstaterar Mats Engquist, driftsansvarig vid Hacksta gård söder om Enköping.
De är mitt uppe i första vallskörden. Den blir ungefär hälften av en normal skörd men Mats räknar ändå att man kommer att klara vinterns foder till gårdens köttdjur.
– Vi räknar med det, vi har vallfrövallar som vi kan putsa till hösten och ta som foder. Det ordnar sig, vi får tillräckligt med ensilage, säger han.
Spannmålen verkar dock bli en stor besvikelse i år.
– Vi gick in i säsongen med jättefina grödor men värmen har gjort att sidoskotten inte orkar fram. Vi kommer att tappa i skörd men hur illa det blir är svårt att avgöra, kommer det regn snart är det ännu inte för sent, säger han.
Kostnaderna för årets spannmålsodlingar har varit höga, med dyra insatsvaror som gödning och bekämpningsmedel.
– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är orolig, det här är inte vad vi ville ha nu. Vi vet att det kan bli så här i vår bransch och än har vi hopp, det kan rätta till sig om det kommer regn, säger Mats.
Som företagare måste även lantbrukarna få betalt för det de odlar och läget är bekymmersamt.
– Ingen konsument klarar att få en halv lön utan att det får konsekvenser, man får sälja bilen eller sommarstugan. Det är så vi måste hantera situationen, säger Mats.
Läget är liknande för de flesta lantbrukarna i Mälardalen, vallskörden är halv och spannmålen brådmognar.
– Det såg bra ut till för en vecka sedan. Nu är spannmålen värmestressad och vi får lägre skördar, säger Tomas Olsson, ordförande i LRF Mälardalen.
Hur konsumenterna påverkas av lantbrukets pressade situation är ännu är för tidigat att säga menar Tomas Olsson, men det kan märkas i livsmedelspriserna till hösten.
– Jag hör att många planerar att slakta ur djur nu. Det kan ge en ojämnare tillgång på kött, med ett överskott nu och ett underskott längre fram.
Generellt är det mycket som påverkar livsmedelspriserna, kriget i Ukraina, energikrisen och på det ska man nu lägga till torkan.
– Men bra mat måste få kosta, väljer man bort svenskt livsmedel nu kommer vi inte att ha någon livsmedelsprouktion i landet om något allvarligt händer, det är en orolig värld vi lever i säger Tomas Olsson och tillägger att det vi såg under pandemin då gränserna stängde och livsmedelstillgången stryptes var en tankeställare.
Erfareneterna från torrsommaren 2018 gör ändå att lantbrukarna står bättre rustade i år och kan agera snabbare menar Tomas Olsson.
– Framför allt är man mentalt förberedd. Vi lär oss för varje år och vi hjälps åt och. Även om det är en stor oro och en stressad situation känner jag att vi kan prata om det och vi arrangerar träffar där vi möter medlemmarna och deras tankar, säger Tomas Olsson.
Det man främst lärde sig från 2018 var att ha med sig ett lager med grovfoder till djuren för kommande år. Men förra årets vallskörd var inte jättestor och i år är lagren små.
Man anpassar sig, förbättrar dräneringar, satsar på bevattning och anpassar sortvalet i odlingarna.
– Vi tar lärdomar av andra länder med varmare klimat, man får sprida riskerna på grödor som klarar torka, som majs till grovfoder. Men det är inte ett arbetes om görs över en natt, säger Tomas Olsson.