Vatten och skuggpauser viktigt på heta arbetsplatser

Värmen tar inte kål på en byggarbetare. "Man står ut och dricker mer vatten" och "Hellre värme än kyla" säger de EP pratat med.

Mattias och Sebastian lägger gatsten under ett tält i rondellen på Doktor Westerlunds gata och tycker tältet skyddar bra i sol och värme.

Mattias och Sebastian lägger gatsten under ett tält i rondellen på Doktor Westerlunds gata och tycker tältet skyddar bra i sol och värme.

Foto: Maria Hedenlund

Värmen2023-06-16 05:00

På eftermiddagen steg temperaturen upp mot 30 grader i skuggan och på byggarbetsplatserna gick det åt mycket vatten.

På Doktor Westerlunds gata pågår arbete med att bygga färdigt den nya rondellen. Sebastian och Mattias lägger gatsten under ett tält som skyddar mot solen.

– Det hjälper bra annars blir det jättevarmt, säger Sebastian.

Anders Hedin-Olsson och Peter Södergård på Dammbergs entreprenad jobbar också med rondellbygget. De är på väg till affären för att köpa dricka.

– Man får dricka mycket vatten men dammet är nästan värre än värmen, vi vattnar marken för att minska dammet, säger Anders.

undefined
"Hellre värme än kyla" säger Peter Södergård och Anders Hedin-Olsson från Dammarsberg entreprenad som jobbar med gatuarbete längs Doktor Westerlunds gata. Men just nu är det dammet som är jobbigast och marken måste vattnas.

– Man vänjer sig. Lägger man asfalt är det varmt från två håll, asfalten är upp mot 150 grader, säger Peter.

De föredrar ändå värme framför kyla.

– Det är lättare att göra jobbet i värme, i kyla tar allt längre tid, säger Anders.

I bostadsområdet Älvdansen jobbar Oskar Isgren, Stefan Riddenhäll och Conny Andersson med markarbete mot en husvägg. Det är varm och ännu varmare är det i hytterna på de två grävmaskinerna.

– Jag har AC i hytten men man vill ha fönstret öppet mot dem utanför, säger Conny.

undefined
Oskar Isgren, Stefan Riddenhäll och Conny Andesson jobbar med anläggningsarbete vid husbyggen i Älvdansen. De fixar att arbeta i värmen med hjälp av mycket vatten, vätskeersättning och pauser.

I Stefans mindre grävmaskin finns ingen AC så det får bli korsdrag med öppna rutor.

– Det blir som ett akvarium i hytten, det skulle vara skönt att jobba från fyra på morgonen när det är svalt, säger Stefan.

Vilket de inte kan då de arbetar i ett bostadsområde där det inte får bullra så tidigt på morgonen.

Det blir fler pauser och mer vattendrickande under dagen.

– Arbetet tar lite längre tid när det är varmt, man kan inte prestera lika bra och det finns förståelse för det, säger Oskar.

Christer Lindström är arbetsmiljöansvarig på fackförbundet Byggnads i Mälardalen. Han ser inga större problem med arbetsmiljön på byggena i regionen med tanke på värmen.

– Det är alltid arbetsgivarens ansvar att se till att ingen skadar sig i jobben och att göra en riskbedömning, men vi har inte haft några ärenden gällande värme vad jag känner till, säger han.

Byggnads har 280 lokala skyddsombud i regionen som ser till att arbetsmiljöreglerna följs.

– Värmen är inget jätteproblem, man får dricka mycket, se till att det finns solskydd och gå in i skuggan emellanåt. Jag tror att det är lättare att förfrysa sig i jobbet än att få solsting.

Blir det för varmt för vissa arbetsuppgifter får man planera om.

– Det blir naturligt att man ändrar, det går exempelvis inte att göra takarbete med tjärpapp i hög värme, det blir blött och kladdigt, säger Christer Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!