Här arbetar 110 personer i bitande kyla.
Termometern visar på minus 27 grader.
Coops centrallager för frysvaror finns i Varghällar i Enköping. Det blev just 5 800 kvadratmeter större. Från 10 900 kvadratmeter till 16 800.
– Det känns fantastiskt bra med både nya personalytor och effektivare produktionsytor, säger Stefan Mogren, terminalchef hos Frysen Enköping.
Coop har sitt stora lager för frysvaror i Enköping sedan 2011. Där finns alla frysvaror utom färskt och konserver – som finns i fryslagren i Bro och Västerås tills de läggs ner och den verksamheten flyttar till Eskilstuna.
Under åren 2012 till 2022 växte volymerna med två procent om året och 2022 togs beslut, tillsammans med fastighetsägaren Catena, att lagret i Enköping skulle byggas ut.
Nu står det klart.
– Det var verkligen nödvändigt. Vi hade en fyllnadsgrad på 100 procent och var tvungna att använda externa lager, dessutom är hyresavtalet förlängt med tio år, säger Stefan Mogren.
Nyanställningar?
– Vi har anställt under byggtiden så det är inte aktuellt just nu.
Det nya lagrets ram är byggd i trä, svensk furu. Den nybyggda delen ligger längst från Varggatan i Varghällar. Den är 16 meter hög och på de 5 800 kvadratmeterna ryms omkring 8 000 pallar med varor.
– Det har varit en utmaning att få allt att fungera under byggtiden och sedan ändra i logistiken när lagret stod klart, berättar fryslagerchefen.
Hur är det att jobba i 27 minusgrader?
– Det är en speciell miljö. Alla jobbar i overaller och en varm högsommardag kan det vara 50 graders skillnad mellan jobb och fritid.
Varför så mycket som 27 minusgrader? Så kallt brukar det inte vara i våra frysar hemma.
Stefan Mogren förklarar:
– Det ska finnas marginal för upptining, med 27 minusgrader kan vi hinna åtgärda om temperaturen stiger någonstans utan att varorna blir förstörda.
Andra svårigheter – el, truckar?
– Allt måste anpassas för kylan, man måste ha rätt olja i truckarna till exempel. Vi uppdaterar alltid så vi har bästa möjliga kläder och utrustning för att jobba i kylan.
Mycket är röststyrt. Personalen ska inte behöva ta av handskar och hitta rätt knappar på telefoner eller datorer.
Det är ändå inte alla som klarar att jobba i sådan kyla, berättar han.
– Det händer att nyanställda hoppar av för att de tycker det är jobbigt.
I det nya lunchrummet är det i alla fall helt vanlig rumsvärme.