Vilda västern med hyrpersonalen på lasarettet

Styret i regionen avslog socialdemokraternas förslag om ett pristak för hyrpersonalen i vården. De väntar på att Sveriges kommuner och regioner (SKR) ska upphandla ett nationellt avtal.

Helena Proos (S), oppositionsråd Region Uppsala.

Helena Proos (S), oppositionsråd Region Uppsala.

Foto: Håkan Wikström

Vård2023-03-19 05:00

Hyrpersonalen på lasarettet beräknades kosta fem miljoner kronor under 2022. Istället landade notan på 24,9 miljoner kronor.

För att stävja de skenande kostnaderna föreslog Socialdemokraterna i Region Uppsala i slutet av förra året ett pristak för vad hyrpersonalen får kosta. Förslaget avslogs då av den styrande majoriteten. 

Regionrådet Helena Proos (S) menar att de skenande kostnaderna i mångt och mycket beror på att man betalar alldeles för mycket för hyrpersonalen. Hon menar att deras förslag om pristak skulle kunna sänka kostnaderna för regionen.

– Framförallt vill vi göra en pristaksmodell som man gör tillsammans med kommunerna. Just nu är det en marknad som är ganska okontrollerad. Det betyder att vi sätter ett pristak men om då kommunen gör upphandlingar och sätter upp helt andra priser får det inte den effekten vi vill. Vår poäng var att vi sätter pristaket, men vi gör det med våra kommuner i länet. Vilket kommer göra att vi kommer styra upp marknaden på ett annat sätt, säger Proos.

Malin Sjöberg Högrell (L) menar att styret avslog Socialdemokraternas förslag eftersom att det just nu pågår en nationell upphandling gällande hyrpersonal som SKR arbetar med. De väntar hellre in den upphandlingen, istället för att inrätta ett eget pristak.

– Då kommer det bli ett pris för vårdpersonalen inom alla olika yrkeskategorier. Då har vi sagt att eftersom det är på gång vill vi avvakta, säger Sjöberg Högrell och fortsätter:

– Vår regiondirektör har fattat beslut som är åt det hållet som Socialdemokraterna föreslår. Vi har ramavtal, men det är sällan man får någon personal via ramavtalen och då måste vi direktupphandla och det har varit har varit väldigt dyrt. Regiondirektören har då klivit in och satt ett stramare ramverk för direktupphandling.

I grunden är både majoritet och opposition överens om att hyrpersonal endast bör tas in vid behov och under begränsad tid. Men Proos menar att styret i regionen missar poängen med deras förslag.

– Vi konkurrerar ju på en marknad och om då inte alla åtta kommuner har samma tak kommer vi konkurrera om hyrpersonalen mellan varandra på pris. Vi skulle reglera marknaden så den blir tydligare med mer ordningsregler, vilket det är i nästan alla andra branscher. När det gäller hyrpersonal i vårdbranschen är det rena vilda västern just nu, säger Proos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!