För Region Uppsala har kostnaderna för nätläkarna ökat kraftigt. När UNT i början av 2018 gjorde en genomgång av faktureringen för nätläkartjänster i Region Uppsala visade det på en explosionsartad utveckling. Nya siffror visar att ökningen har fortsatt.
Under 2018 debiterades regionen totalt 12,5 miljoner kronor för den vård som länets invånare fått genom privata nätläkartjänster. Det är mer än dubbelt så mycket som året innan. Under 2019 ser ökningen ut att fortsätta.
Mellan 2017 och 2018 ökade nätläkarbolagens vårdkontakterna med patienter från Uppsala län från i genomsnitt 687 till 2 200 per månad. I inledningen av 2019 var det varje månad omkring 3 000 patienter från Uppsala län som sökte vård hos en digital vårdgivare.
Nätläkartjänsterna har varit kontroversiella. Kritikerna menar att bolagen tar de lättaste patienterna medan landstingen, som får betala, förlorar kontroll över kostnaderna. Förespråkarna menar att nätläkarbolagen avlastar den offentliga vården som har svårt att erbjuda patienterna läkartider inom vårdgarantin.
– Det finns seriösa bolag, men också en del mindre seriösa som har haft aggressiv marknadsföring mot barnfamiljer. Jag hoppas att det kan bli en uppstädning i branschen, säger Malena Ranch (MP), ordförande i vårdstyrelsen i Region Uppsala som också sitter med i SKL:s sjukvårdsdelegation som berett förslaget till riktlinjer för nätläkartjänster.
På fredagen antog Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, de nya riktlinjerna för ersättningen till digitala vårdbolag. Det innebär att ersättningen för ett nätläkarbesök sänks från 650 till 500 kronor. För kontakt med kurator eller psykolog sänks ersättningen från 600 till 425 kronor och för övrig sjukvårdspersonal från 300 till 275 kronor.
Patienterna betalar liksom tidigare normal patientavgift för vården hos de digitala vårdgivarna.
Fortsätter utvecklingen som hittills kommer dock de nya ersättningarna endast att dämpa kostnadsökningen.
Liksom tidigare finns krav på att vårdkontakterna ska vara kvalificerad vård, inte bara rådgivning, samt att det ska finnas en sortering av patienterna innan man kommer fram till en läkare.
– De kraven är samma som tidigare, men det har varit si och så med tillämpningen. Nu finns en bred samsyn, även hos de regioner som har avtal med de här bolagen, om att det behöver bli striktare.
För att komma till rätta med tillgängligheten har landstingen själva börjat erbjuda digitala tjänster. I Region Uppsala infördes under hösten möjligheten till digitala besök på den ordinarie vårdcentralen via en mobilapp.
LÄS MER: Kraftig ökning för nätläkarna
LÄS MER: Felaktig utskrivning av antibiotika