Den har varit nedläggningshotad, det har varit svårt att rekrytera personal, det har varit för få besökare.
Men nu ska vårdcentralen i Fjärdhundra räddas.
Det nya styret i Region Uppsala lägger inom kort ett förslag i vårdstyrelsen om mer resurser och förändrade kriterier om hur kostnader för vårdcentraler ska beräknas.
– Det kan i så fall träda i kraft den 1 januari, säger Vivianne Macdisi (S), som är ordförande i vårdstyrelsen där hennes parti har majoritet tillsammans med Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet.
Det är ett förslag som berör hela regionen, men olika mycket – och vårdcentralen i Fjärdhundra, som organisatoriskt är en filial, kan gagnas av det förslaget.
Hur har ni resonerat?
– Vi tycker det är angeläget att vården finns nära även på landsbygden, därför gör vi den här satsningen som jag faktiskt är väldigt stolt över, säger Vivianne Macdisi.
Totalt ska satsas omkring 50 miljoner kronor på vårdcentraler i allmänhet, att styra resurser dit där vårdbehovet finns och på att möta ökade kostnader.
Skapas nya pengar någonstans?
– När patienter får rätt vård i rätt tid sparar man, förutom att det gör patienterna gott. Rätt insatser i rätt tillfälle är ekonomiskt smart.
Nya sätt att beräkna ekonomin för sjukvård på landsbygden ger nya möjligheter för såväl avdelningen Nära vård och hälsa som för privata aktörer, enligt Vivianne Macdisi.
Vad är det nya?
– Utan att bli alltför teknisk så är en större del av ersättningen baserad på hur många som finns listade på vårdcentralen än hur många som besöker – men vi är väldigt tydliga med att det måste till en högre tillgänglighet också.
Hur stor satsning är det?
– 50 miljoner är ganska mycket, men omfördelningen som görs kan ju betyda att en vårdcentral får ännu mer. Men de 50 miljonerna är nya friska pengar. Helst skulle jag vilja att vi kunde lägga mer, men vi har ett ansträngt läge att förhålla oss till också.
Hon fortsätter:
– Det är en efterlängtad förändring, men vi ska inte stanna där.
Ett mål är att läkare ska kunna vara lättare att få tag på och att de ska kunna ge patienterna mer av sin tid.
– Sen ska man komma ihåg att vi inte styr över de privata aktörerna, tillägger Vivianne Macdisi.
Och detta gynnar till exempel Fjärdhundra?
– Nu ger vi Nära vård och hälsa muskler att finansiera verksamheter på landsbygden. Vi kan inte ha alla vårdcentraler centralt i Uppsala.