Intentionen har varit att pengarna i någon mån ska gå till de vårdcentraler som fått extra strukturersättning, det vill säga vårdcentraler på landsbygden.
Av de 15 miljonerna kommer drygt 12 miljoner kronor att tilldelas Nära vård och hälsas vårdcentraler. Resterande till privata aktörer.
– De här 15 miljonerna ska enbart gå till läkartjänster, för att kunna gå mot målbilden att heltidsanställda distriktsläkare ska ha ansvar för 1 100 patienter, säger Louise Hamark, förvaltningsdirektör för Nära vård och hälsa i Region Uppsala.
Det finns en tydlig politisk intention att stärka landsbygdens vårdcentraler, menar hon.
Louise Hamark förklarar att pengarna kommer att användas strategiskt för att uppnå maximal effekt. Hon berättar att de planerar att först koncentrera resurserna på två pilotprojekt, eftersom 15 miljoner kronor är relativt lite pengar i sammanhanget.
– Vi kommer att utse två vårdcentraler som får gå 'all in' med det här, där vi verkligen kan gå ner på en läkare på 1 100 patienter. Då kan de ställa om sina arbetssätt, kontinuitet, tillgänglighet och arbetsmiljö. Vi har ännu inte bestämt vilka dessa två kommer att bli.
Valet av två vårdcentraler av Regionens sammanlagt 19 innebär att Fjärdhundras filial kan tvingas vänta på ersättning.
Louise Hamark betonar att den här satsningen är ett första steg i en långsiktig plan.
– Politiken är tydlig med att det här är ett första steg. Intentionen är att det här ska följas av satsningar under många år framåt. Målbilden är att alla vårdcentraler ska vara där till slut.
Satsningen kommer ursprungligen från ett beslut som togs i juni om en ny ersättningsmodell för primärvården. Det innebär att från och med 1 januari 2025 kommer vårdcentraler få 90 procent av sin ersättning baserat på antalet listade patienter, snarare än antal besök. Detta system liknar det som används i övriga Sverige.
Louise Hamark klargör att det har förekommit viss förvirring kring satsningen.
– Det är inte så att varje vårdcentral får en specifik summa. Vi i Nära vård och hälsa får använda pengarna som vi tycker är bäst för att få den här stora effekten.
Det har diskuterats huruvida Fjärdhundras filial ska finnas kvar eller inte. Ett förslag har tidigare lagts upp om nedstängning, men i december förra året drogs det tillbaka. Louise Hamark konstaterar att det nu inte finns några planer på att stänga filialen.
– Förhoppningsvis får vi nya pengar nästa år och kan ställa om ytterligare vårdcentraler.