Kommunen kan böta – dröjde halvår med att hjälpa funktionsnedsatt

Enköpings kommun dröjde med att verkställa ett beslut om växelvård av en person med funktionsnedsättning i Enköpings kommun i nästan sex månader.

IVO anser att Enköpings kommun har haft för lång väntetid till växelvård. Kommunen hotas av vite.

IVO anser att Enköpings kommun har haft för lång väntetid till växelvård. Kommunen hotas av vite.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vård2024-08-06 19:00

För detta kan kommunen nu tvingas betala 243 700 kronor, då Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har skickat en ansökan till Förvaltningsrätten i Uppsala om att Enköpings kommun ska betala en särskild avgift för dröjsmålet.

Myndigheten beskriver i ansökan att personen blev beviljad växelvård i juli 2022, men att insatsen fortfarande inte hade verkställts fyra veckor senare och bedömer att dröjsmålet då var att anse som oskäligt. Det oskäliga dröjsmålet uppstod den 16 augusti 2022 och pågick fram till den 5 februari 2023, dagen innan kommunen verkställde beslutet, enligt IVO. Alltså knappt sex månader.

Anledningen bakom ansökan om växelvård var att personen har en funktionsnedsättning som medför ett stort behov av omvårdnad och att dennes partner behövde avlastning för att orka med vardagen, enligt ansökan.

Kommunen har skrivit i ett yttrande att de är medvetna om att verkställande av beslutet har dröjt på tiden och att personen fått hemtjänst under tiden. Enligt kommunen har dröjsmålet berott i huvudsak på platsbrist.

IVO menar dock att växelvård inte bör vara svårt för kommunen att verkställa, då de menar att det är ett behov som fler och fler äldre i samhället har och något som kommunen borde planera långsiktigt för, och alltså vara förberedd på.

Enköpings kommun riskerar nu alltså dryga böter, ifall förvaltningsrätten skulle gå på IVO:s linje.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!