Gun, 81, får lasarettvård hemma: "En väldig trygghet"

Gun Vilhelmsson lider av den kroniska sjukdomen KOL och vårdas av lasarettet - i hemmet. Utan den lasarettanslutna hemsjukvården tror hon själv att hon inte hade suttit här idag.

Gun Vilhelmsson och maken Bengt är mycket nöjda med vården hon får i hemmet via LAH-avdelningen.

Gun Vilhelmsson och maken Bengt är mycket nöjda med vården hon får i hemmet via LAH-avdelningen.

Foto: Andreas Segersköld

Vård2023-07-06 05:06

Sjukhusstyrelsen meddelade i juni att man utreder om man ska införa sjukhusvård i hemmet i hela Region Uppsala. Det skulle innebära att patienten är inskriven på en vårdavdelning eller mottagning på ett sjukhus men får vården i sitt hem.

I Enköping har lasarettansluten hemsjukvård (LAH) funnits sedan 2015. Vårdformen är uppbyggd så att man som patient ska slippa att vara på lasarettet för att få vård i den utsträckning som är möjlig. På avdelningen arbetar man med medicinskt specialiserad vård som är genomförbar i hemmet och med palliativ vård.

På avdelningen arbetar ett team bestående av läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, dietist, arbetsterapeuter och kurator.  

De medicinska patienterna som är anslutna till LAH är de som är svårast sjuka, ibland kan den anslutningen förändras till en palliativ anslutning.

– Har man en kronisk sjukdom så kommer man hela tiden bli sämre. Till slut kommer man till en punkt där man får symptomlindring för att må så bra man kan den tiden som är kvar, säger sjuksköterskan Natalie Johansson.

EP:s reporter fick följa med Natalie Johansson och LAH:s verksamhetschef Jessica Pato Ramirez ut på ett hembesök till LAH-patienten Gun Vilhelmsson. Under hembesöket genomfördes kontroller och utlämning av medicin till Gun som är kroniskt sjuk i KOL.

– Jag har nedsatt lungfunktion och jag får hemsjukvård av LAH. Så fort jag får problem kan jag ringa vilken tid som helst på dygnet. Häromnatten hade jag problem med andningen, då kunde jag ringa så var de här på en kvart, säger Gun Vilhelmsson.

Gun har varit ansluten till LAH i två omgångar. Första perioden var under förra året men efter en tid kom hon tillsammans överens med avdelningen att hon inte behövde vara ansluten, just då. Nu har Gun märkt av sjukdomen mer och således har de tagit upp kontakten igen.

– Vi är hos Gun en dag i veckan och hjälper henne att dela hennes dosett. Det är en del av det, sen går vi igenom vad som behövs här i hemmet sen går vi även ut och hämtar ut medicin på apotek. Sen brukar vi prata om hur Gun mår i allmänhet och hur senaste veckan har varit, säger Natalie Johansson och fortsätter:

– Har hon har några symptom som tyder på en försämring så har vi en plan från våran läkare på vad vi ska göra. Det kan vara vilka prover vi ska ta och vilka medicinska behandlingar vi kan sätta in.

Gun berättar att hon tycker att vårdformen hjälpt henne att känna sig trygg i både vård och medicinering för sin sjukdom.

– Det är fantastiskt att man får hjälp direkt när man ringer. Det finns alltid någon som svarar. Även om jag bara vill fråga om jag kan ta en tablett eller inte, det är en väldig trygghet, säger Gun Vilhelmsson. 

Hur hade det varit om du inte hade tillgång till den här vårdformen, tror du?

– Då hade jag nog inte suttit här. Det tror jag inte. De har följt upp mig noga och sett till att jag fått den medicin jag behöver, säger Gun Vilhelmsson.

Jessica Pato Ramirez berättar att majoriteten av de som är anslutna till LAH i Enköping har KOL eller hjärtsvikt. På avdelningen har man ett arbetssätt där man planerar man utifrån patientens sjukdomsbild och vilka försämringar patienten kan tänkas drabbas av.

– Då gör vi en plan för hur vi kan behandla och på vilket sätt vi ska göra det. Vi ska ha den tryggheten både för personal och patienter. Det inte ska spela någon roll vilken tid på dygnet som de får sina besvär. Vi kan agera direkt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!