Gratis TBE-vaccin för unga – "Får med oss äldre också"

Under sitt första år som enhetschef på smittskyddsenheten har Johan Hedlund fått vara med i uppstarten av Regionens initiativ – att göra TBE-vaccinet avgiftsfritt för barn och unga.

Johan Hedlund, enhetschef för smittskyddsenheten, ville först bli ingenjör. När han jobbade på Akademiska sjukhuset insåg han att han ville hjälpa människor.

Johan Hedlund, enhetschef för smittskyddsenheten, ville först bli ingenjör. När han jobbade på Akademiska sjukhuset insåg han att han ville hjälpa människor.

Foto: Kajsa Mattsson

Vård2022-07-03 15:00

– Jag tycker att det är jättebra. Det kan ju vara så att den drabbade blir allvarligt sjuk. Då är det bra att man börjar skydda sig tidigt, säger Johan Hedlund.

Nästan direkt efter gymnasiet började han jobba på Akademiska sjukhuset. Där trivdes han och valde att utbilda sig till sjuksköterska. Innan han blev enhetschef arbetade Johan Hedlund som smittskyddssjuksköterska  i 17 år.

Under hösten 2021 kom Regionens besked att vaccinet skulle vara avgiftsfritt för barn och unga mellan 3 och 18 år vid årsskiftet.

– Det var från början ett politiskt initiativ från Vivianne Macdisi (S). TBE är rätt ovanligt, men samtidigt ökar det. Även om det är en långsamt uppåtgående kurva.

Förra året var ett rekordår i hela Sverige, med 65 fall av TBE i Uppsala.

TBE sprids av vissa fästingar som bär på viruset. Cirka 70 procent klarar sig utan allvarliga symtom. Men av de som får symtom blir runt 30 procent allvarligt sjuka.

– Det handlar oftast om två faser. Först börjar det med en influensa-lik fas, och då är det inte så många som söker vård. Men om viruset sätter sig på hjärnhinnan eller på hjärnan kan det orsaka en inflammation som inleder en andra, värre fas. 

Symtomen vid den andra fasen kan vara bland annat hög feber, svår huvudvärk och problem med höga ljud och starkt ljus. En del får kramper och känselbortfall och man kan få problem med den kognitiva eller motoriska förmågan.

– I vissa fall kan man behöva intensivvård. Och tyvärr finns det även några som behöver vårdas livet ut eller avlider.

I år har antalet personer bland de som kan få avgiftsfritt vaccin ökat rejält i Region Uppsala. I år är det hittills 10 789 barn och unga mellan 3 och 18 år, jämfört med siffran som låg på 1 114 för samma åldersgrupp under hela förra året.

– Siffrorna visar att vi får med oss äldre också. Trots att de behöver betala så passar de på när de följer med barnen.

Även i Region Östergötland blev vaccinet kostnadsfritt för unga vid årsskiftet, och i Region Sörmland har det varit kostnadsfritt för samma åldersgrupp sedan 2018.

– Fästingar är ett elände. De har väldigt lite, mig veterligen, plats i naturen. Men de sprider smittor. Än så länge har vi inget värre än TBE här. Men det finns andra smittor, och med klimat- och miljöförändringar finns det en risk att de skulle kunna komma till Sverige, säger Johan Hedlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!