För drygt tre år sedan flyttade Annette Dieke in i lägenheten på Duvhöksgränd i Enköping. Kommunens vård- och omsorgsförvaltning lät anpassa hennes lägenhet så att hon ska klara vardagen i rullstol som benamputerad. Ramper sattes in och köket anpassades. Dessutom fick hon en dörröppnare till porten installerad.
Under årens gång har Annette Dieke haft friheten att ta sig in och ut på egen hand. Hon har enkelt kunnat ta permobilen för att träffa sina vänner i Lokalen på Kärrhöksgränd som ligger i närheten. För att öppna husets port har hon bara behövt trycka på en knapp i en portabel sändare.
Men för ungefär tre månader sedan gick dörröppnaren sönder. Nu kan inte längre Annette Dieke ta sig ut och in, om hon inte får hjälp med det.
Som hyresgäst har hon varit i kontakt med värden Brogripen, där hon fick beskedet att Brogripen inte bekostar en ny dörröppnare. Inte heller kommunens bostadsanpassningsfunktion, som lät installera dörröppnaren, är villig att stå för en ny.
– Bostadsanpassningen skyller på Brogripen och Brogripen skyller på bostadsanpassningen, säger Annette Dieke.
– De säger att jag måste kosta på det här själv. Var ska jag få de pengarna ifrån? undrar hon.
En ny öppnare skulle gå på mellan 8 000 och 20 000 kronor, enligt de prisuppgifter som hon har fått.
Annette Dieke känner att hon har blivit av med sin personliga frihet. I stort sett den enda kontakten öga mot öga som hon har är med hemtjänstpersonalen, som kommer hem till henne fem gånger per dygn. Hon brukade ta permobilen till Lokalen för att umgås.
– Dit kommer jag inte nu. Jag var där två-tre gånger i veckan förut. Jag saknar att få komma dit och prata med folk.
– Jag sitter som i ett fängelse. Om jag vill ha frisk luft får jag ta mig ut på balkongen.
När hemtjänstens personal ska köra Annette Dieke genom porten måste de blippa vid dörren, öppna med en hand medan de håller i hennes rullstol med andra handen. De måste sedan hålla upp dörren medan kör igenom rullstolen.
En vän till Annette Dieke visar att det inte är lätt att klara av den hanteringen av rullstolen genom porten och att det krävs rejält med muskelkraft.
– Utmaningen med dörren är att den drar igen sig och att man måste hålla emot, berättar vännen.
När det blir halt i vinter kommer svårighetsgraden att öka ytterligare eftersom det lutar nedåt mot porten om man ska in.
– Då kan det bli riktigt farligt, säger vännen.