Rådet inför valborg: "Se till att släcka efter dig"

April är en månad som brukar innebära fler utryckningar för Räddningstjänsten än vanligt. Speciellt under valborg när många planerar att elda och räddningstjänsten uppmanar till försiktighet när man tänder brasan.

Räddningstjänstens insatsledare uppmanar alla att se till att släcka valborgsbrasan innan man går hem.

Räddningstjänstens insatsledare uppmanar alla att se till att släcka valborgsbrasan innan man går hem.

Foto: Jakob Wesslund/Enköpings-Posten & Johan Nilsson / TT

Valborg2023-04-30 11:00

– Man ska ha kontroll över den eld man startar och se till att man kan hantera den, säger Hans Granholm, insatsledare på räddningstjänsten Enköping-Håbo. 

I början av april fick räddningstjänsten i Enköping - Håbo rycka ut och släcka tolv eldsvådor inom loppet av en vecka då det var väldigt torrt i markerna kring Enköping med omnejd. Inför valborgshelgen väntas inte brandrisken vara lika stor, prognosen lovar växlande molnighet och spridda skurar, något som gör att Hans Granholm inte tror att han och hans kollegor kommer att mötas av en intensiv arbetsdag under söndagen.

– Valborg brukar ofta vara en relativt sett lugn tillställning här i Enköping och jag hoppas att det kommer att bli så även det här året, säger Granholm.

Däremot ser insatsledaren en påtaglig risk för bränder efter firandet är över. När majbrasorna har slocknat och alla har gått hem. 

– Många slarvar när det kommer till släckningen och glömmer att kontrollera att man inte lämnat någon glöd. Det kan ligga och glöda i flera dagar och snabbt blossa upp till en brand, vissa år har den här typen av oaktsamhet lett till att flera gårdar har brunnit ner. Så se till att släcka ordentligt efter dig, säger Granholm.   

Räddningstjänsten har kapacitet att rycka ut på de eventuella brandlarm som uppstår under eller efter valborgsfirandet. De hoppas dock att de inte ska behöva göra några utryckningar i onödan och att Enköpingsborna ska ta ansvar för de eldar de startar, oavsett om det gäller stora eller små brasor. För den som vill starta en eld finns det en rad faktorer som man bör tänka på för att processen ska gå säkert till, bland annat att inte göra det ensam eller på en yta där elden riskerar att sprida sig. 

– Många Enköpingsbor vet vad som gäller men det finns faktiskt många som inte vet hur man eldar på ett korrekt och säkert sätt. Det finns de som tänker att: jag ska bara elda lite men helt plötsligt har blåsten gjort att elden sprider sig, säger Granholm. 

Dessutom ska man alltid vara förberedd att snabbt kunna släcka elden själv vid händelse av en brand. En uppmaning Hans Granholm vill vara extra tydlig med. 

– I slutändan är du själv ansvarig för elden du startar och du måste sjäv planera för att kunna släcka den när du är klar, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!