Vilka tar makten i Enköping?

Om Nystart Enköping går över till den borgerliga sidan får Enköpings kommun en ny styrande majoritet. Men frågetecknen är många och valresultatet innebär ett minst sagt knepigt parlamentariskt läge i kommunen.

De styrande kommunalråden Anders Wikman (NE) och Helena Proos (S) presenterade budgeten inför 2015.

De styrande kommunalråden Anders Wikman (NE) och Helena Proos (S) presenterade budgeten inför 2015.

Foto: Magnus Eriksson

Val2018-09-11 17:00

Finanskommunalråd Helena Proos (S) kortfattade sammanfattning av valresultatet:

– Det var ingen som vann valet i Enköping.

Socialdemokraterna med Proos backar tre mandat till 13 platser i kommunfullmäktige. Kommunalrådet är mycket besviken efter valnatten.

– Det finns ingen tydlig majoritet hur man än räknar. Blockpolitiken är död även i kommunen, så att nu blir det hårt arbete de närmaste veckorna för att sy ihop en majoritet, säger Helena Proos.

Enligt de preliminära röstsiffrorna från valnatten finns ingen i förhand given politisk majoritet i Enköpings kommun (där kommunfullmäktige består av totalt 51 mandat). De fyra borgerliga allianspartierna har 21 mandat tillsammans. De rödgröna S, MP och V har totalt 17 mandat. Den nuvarande styrande koalitionen: S och Nystart Enköping, har 18 mandat tillsammans. Sverigedemokraterna har 8 mandat.

Här kan Nystart Enköping med sina fem mandat spela en nyckelroll, trots att partiet har förlorat tre mandat jämfört med förra valet.

En möjlig majoritetskonstellation skulle kunna utgöras av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Nystart Enköping – om NE byter sida.

– Vi diskuterar med andra partier, från båda sidor, säger Anders Wikman (NE) som tycker att det ännu så länge är för tidigt att säga hur det politiska styret kommer att se ut i det framtida Enköping.

– Det finns all anledning att se möjligheten till att Alliansen tar över styret i Enköping. Det blir förhandlingar med alla tänkbara partier för att eventuellt kunna bilda en majoritet, säger Ingvar Smedlund (M) som dock utesluter Sverigedemokraterna som tänkbar samarbetspartner.

– Jag kommer inte att bidra till att de får något inflytande, säger Smedlund om SD.

Kristdemokraternas Bo Reinholdsson ser inte ett samarbete med NE som någon omöjlighet.

– Vi har inte diskuterat det här i Alliansen, men det kommer säkert att komma upp när vi träffas efter sluträkningen av rösterna på onsdag, säger Reinholdsson.

Socialdemokraterna har dock inte gett upp slaget om makten i Enköping.

– Det är klart att vi som största parti tar ett ansvar och pratar med de andra för att se hur man tänker. Det viktiga är att det blir bra för Enköping, säger Helena Proos.

Miljöpartiets Kenta Hällbom uppger att hans parti är beredda att samarbeta med alla utom SD.

– Det hjälper inte att gå runt och vara besviken, det är bara att hugga i och fortsätta vårt politiska arbete. Vi tar också kontakter med andra partier om intresse finns att bygga majoritet tillsamman med oss, säger Hällbom.

Sverigedemokraternas Anders Lindén ser, trots partiets valframgång, inte en framtid där SD kommer att ingå i en styrande koalition.

– Vi kommer att fortsätta att lägga motioner med förslag på åtgärder som vi anser behöver genomföras för att öka tryggheten bland annat, säger Lindén.

Det finns även en tänkbar joker i spelet om makten. Landsbygdspartiet är inför räkningen av onsdagsrösterna väldigt nära att knipa ett mandat i fullmäktige. Får Landsbygdspartiet tillräckligt många onsdagsröster kan det ta ett mandat – i så fall på bekostnad av något annat partis mandat.

Preliminär mandatfördelning

Partinamn följt av antal mandat, eventuell förändring och andel av rösterna: Moderaterna 11 (20,6 procent), Centerpartiet 6 (+1) (11,7 procent), Liberalerna 2 (4,0 procent), Kristdemokraterna 2 (+2) (4,3 procent), Socialdemokraterna 13 (-3) (25,4 procent), Vänsterpartiet 2 (4,1 procent), Miljöpartiet 2 (3,5 procent), Sverigedemokraterna 8 (+3) (14,7 procent), Nystart Enköping 5 (-3) (9,4 procent), Feministiskt initiativ 0 (0,4 procent), Landsbygdspartiet oberoende 0 (1,9 procent).

Antal ogiltiga röster som är blanka: 281, ogiltiga övriga röster: 176, ogiltiga röster på inte anmälda partier: 8.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!