Högsommarvärme under midsommarhelgen utlovas

Regn eller strålande solsken? Lugn. SMHI – och EP – har svaret. "Det blir högsommarvärme" säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Midsommar

Midsommar

Foto: Arkiv

Väderprognos2022-06-23 15:00

De senaste tre åren har midsommarhelgen bjudit strålande väder med över 20 grader. Årets sommarhögtid blir återigen inget undantag. Enköpingsborna kan pusta ut och förbereda sig för att hålla sillunchen utomhus, hoppa säck och dansa kring stången som en typisk midsommar kan se ut. Charlotta Eriksson, vakthavande meteorolog på SMHI, utlovar kanonväder inför helgen.

– Det ser ut att bli klart och soligt. Den varma luften ser ut att komma redan under onsdagen, säger hon.

År 2020 låg temperaturerna i Uppsala län på minst 15 grader och som högst över 25 grader. Denna temperatur har inte nåtts i Uppsala sedan 2005, medan åren strax innan 2010 låg på de lägsta temperaturerna på strax under 15 grader som högst. Att årets midsommarhelg kommer bjuda på strålande väder och höga temperaturer kan garanteras för alla Enköpingsbor. 

– Det blir högsommarvärme och 25 grader, säger hon.

undefined
Här kan vi se hur midsommarvädret har sett ut i Uppsala de senaste åren.

Midsommarfirande utlovas mittemot kyrkan vid Husby-Sjutolftsgården på midsommarafton den 24 juni. Bland annat kommer det bjudas på åktur i skrinda, spelmän och självklart resning av midsommarstången. Vill man hjälpa till vid klädning av midsommarstången kan man göra det klockan 18 på torsdagskvällen innan midsommarafton. Förutom klädning av midsommarstången kan man även få möjlighet att binda egna kransar. Efteråt bjuds det på pizza till de som hjälpt till med klädningen av stången.

– Vi kan vänta oss att vara utomhus på midsommar, säger Charlotta Eriksson på SMHI.

Tidigare midsommarväder

I tabellen visas de tidigare årens midsommarväder för Uppsala. Tabellen och statistiken sträcker sig från år 2000 till 2021 och visar den lägsta och högsta temperaturerna i länet. Som man kan se har de senaste åren bjudit på höga temperaturer. 

undefined
Här kan vi se hur midsommarvädret har sett ut i Uppsala de senaste åren.

Källa: SMHI. Grafik: Nyhetsbyrån Siren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!