– Vi märker absolut att det är en nationell brist. Vi har bara 30 doser kvar att ge, sen är det slut, säger Anne Widdas, verksamhetschef på Capio vårdcentral i Enköping.
Hälften av de vaccindoser som finns kvar på vårdcentralen ska gå till barn och unga medan resterande 15 doser ska gå till vuxna. Personalen på Capio prioriterar i första hand de som ännu bara tagit en dos.
– Det är viktigt att de som ska ta dos två får den, det är då du börjar få ett skydd mot viruset, säger Anne Widdas.
Det är svårt att säga exakt hur stor bristen är lokalt men statistik från Läkemedelsverket visar att fem av totalt åtta förpackningar har restnoterats av de läkemedelsföretag som producerar vaccinen. Flera av förpackningarna är inte tillbaka på marknaden förrän framåt hösten och bristen tros bland annat bero på att intresset för att vaccinera sig ökat kraftigt, vilket gör att läkemedelsföretagen inte hunnit möta efterfrågan.
Men det är inte alla vaccinationsmottagningar som märker av problemet. På företaget Resecentrum Vaccinationer, som har mottagningar i Enköping och Uppsala, köpte man tidigt in extra vaccindoser.
– Vi såg signaler på att det kunde bli en brist redan i april då TBE-vaccinet encepur var slut en kort period. Då passade vi på fylla ladorna så att vi säkert visste att vi skulle klara sommaren, säger, Cajsa Salmonsson, delägare för Resecentrum Vaccinationer.
Resecentrum är dock en av få mottagningar som inte påverkas nämnvärt av vaccinbristen och det finns en risk att den som fortfarande inte har vaccinerat sig måste gå utan skydd. För att ha ett relativt starkt skydd mot sjukdomen behöver man ta två doser, med ungefär en månads mellanrum och senare en tredje dos efter ytterligare nio månader. Får man sjukdomen som ovaccinerad kan det innebära stora konsekvenser då den kan slå flera av hjärnans funktioner ur spel.
- I värsta fall kan du inte styra kroppen alls. Det är en livsfarlig sjukdom, säger Johan Hedlund, enhetschef för smittskyddsenheten, Region Uppsala.
För den som är ovaccinerad och vill vistats ute i naturen i sommar gäller det att vara extra försiktig, enligt Johan Hedlund.
– Var uppmärksam på om du eller dina barn får en fästing på kroppen, ofta hinner man ta bort den med pincett innan den faktiskt biter. Ett tips är att ha heltäckande kläder så att de inte kommer direkt in på huden, säger han.