EP har frågat ledamöterna i Kommunstyrelsen som har skrivit under vad de tycker om:
1) Julietas situation?
2) Vad hoppas du att brevet från Kommunstyrelsens ledamöter i Enköping till Sveriges riksdag ska leda till?
Peter Book (M), ordförande
– Den är ju ohållbar. Om man nu är i en verksamhet där man studerar, att man inte kan bedöma det som att man får stanna kvar i Sverige för att man inte har ett arbete. Det tycker jag är en brist.
– Vi uppmärksammar den här bristen i lagstiftningen. Det är en sak att man kan drabbas av utvisning om man har gått ut gymnasieskolan och inte har jobb eller försörjer sig. Men så länge man pluggar är man definitivt i en verksamhet och då ska man få stanna kvar. Så det gäller att få till en förändring, så länge du är i en verksamhet och studerar så ska du ha möjlighet att stanna kvar.
Anders Wikman (NE), vice ordförande
– Det är ju en absurd situation. Här går vi ut och uppmanar unga att utbilda sig för att de lättare ska kunna skaffa jobb och försörja sig och så blir det ett skäl för utvisning som migrationsverket använder sig av. Absurt.
– Två saker. Dels att uppmärksamheten som vi riktar mot den här frågan kanske kan hjälpa Julieta i den situationen som hon är i nu, även om jag är tveksam eftersom någon ny lagstiftning knappast hinner komma på plats för att hjälpa just henne. Dels att riksdagen tar upp frågan och ser över lagtexten så att det här inte kan hända igen.
Jesper Englundh (S), andre vice ordförande
– Det är naturligtvis ett hemskt personöde som visar på brister i lagstiftningen.
– Det är en bra signal från Enköpings kommun om att det finns brister i den här lagstiftningen. Tyvärr tror jag inte att Sveriges riksdag kommer att lyssna, men det är ett fint initiativ av Kenta (Hällbom, MP, reds anm), och det skänker naturligtvis tyngd när kommunstyrelsens ordförande Peter Book skriver under.
Kenta Hällbom (MP), ledamot
–Det är naturligtvis en helt orimlig konsekvens att ett barn som helt plötsligt blir vuxen och går på en gymnasieutbildning för att utbilda sig och för att bo och leva i Sverige. Sen har hon sökt uppehållstillstånd, men riskerar att bli utvisad. Det är ingenting som varken samhället eller hon som enskild person har något att vinna på, utan det är bara bedrövligt.
– En opinion kring den enskilda elevens utsatthet. På grund av att hon har fyllt 18 år så riskerar hon utvisning. Det tyckte ledarmötena var en orimlig konsekvens som man inte var medveten om förs man blev uppmärksammad.
Magnus Hellmark (C), ledamot
– Det är beklämmande på så många sätt, Julieta hamnar i kläm på grund av en trasig lagstiftning. Heltidsstudier måste kunna anses vara en anledning att få uppehållstillstånd. Speciellt i det här fallet där Julieta har familjen på plats.
– Jag önskar att problemet uppmärksammas och att man gör ändringar i en lagstiftning som är ett hafsverk, det finns ingen långsiktighet i den här lagen. Om det kommer att leda till något gott för Julietas situation kan jag inte svara på.
Svante Forslund (L), ledamot
– Hon har ju kommit i kläm mellan olika lagstiftningar. Gymnasieskolan är ju inte klassad som heltidssysselsättning. Där måste man ha uppehållstillstånd. De har dessutom har hon inte flyktingstatus, det är ju arbetskraftsinvandrare. Hon har ju hamnat mellan flera lagstiftningar som slår hårt mot henne som person.
– Uppmärksamma det. Det finns bara en lagstiftare och det är riksdagen. Gymnasiestudier behöver uppgraderas så det räknas som heltidssysselsättning. Det tycker jag att det är. Hur svårt kan det vara liksom.
Ulrika Ornbrant (C), ledamot
– Det är ju en mycket märklig situation, och det är ju därför vi har reagerat. Vi har ju en lagstiftning som säger att föräldrarna har ett försörjningsansvar för sina barn när de går i gymnasiet, och varför kan inte det vara tillämpligt i det här fallet?
– Jag hoppas att man ser över lagstiftningen så att den här absurda situationen inte kan uppstå igen. Sen har jag svårt att svara på om det kommer att leda till något när det gäller Julietas fall, risken är väl att det inte gör det, men man kan hoppas att det kan leda till en förändring som gör att det inte kan upprepas.
Sverker Scheutz (V), ledamot
– Jag tycker precis som det står att det visar på att det är någon slags brist i lagstiftningen när det blir sådär. Hon har trots allt bott här rätt länge och går i skola i Sverige. Hade hon vart flykting hade hon fått hjälp genom den här så kallade gymnasielagen, men nu är hon inte det så nu gäller inte den. Så jag tycker att lagen borde se annorlunda ut, men jag kan inte säga exakt hur naturligtvis.
– Att lagen ändras. Om jag förstått det hela rätt har hon kommit till Sverige som barn, till föräldrar som arbetskraftinvandrat. Och hon borde ju då, precis som föräldrarna, få uppehållstillstånd när hon har bott här ett tag. Att hon då bara för att hon fyller 18 ska bli utslängd till ett land där hon inte har sina föräldrar känns väldigt udda.
Anders Lindén (-), ledamot
– Jag tycker att lagarna är lite konstiga, hon har ändå sin familj här så jag tycker att det blir lite konstigt att utvisa henne bara att hon har fyllt 18. Sen går hon faktiskt på gymnasiet också. Jag tycker det blir lite fel, så jag tycker att de borde göra något åt lagarna så det blir lite mer anpassat på något sätt.
– Det är en uppmaning till riksdagsledamöterna att ändra på de där lagarna litegrann, så att det blir bättre anpassat. Det är inte meningen att det ska utnyttjas om man säger så. Men man måste ändå se om det är en familj sådär liksom. Vart de ska dra gränsen exakt får de väl tänka på. Men ensamkommande som är 18 eller vuxna, det är en annan sak kanske. Hon har ändå sin familj här så det blir lite fel.
Agneta von Schoting (NE), ledamot
– Det är väldigt tråkigt att en sån här sak kan inträffa. Rent generellt blir det lite konstigt att man ska kunna falla mellan stolarna så här.
– Önskvärt vore ju att reglerna ses över. Är det så att lagstiftaren inte tänkte över alla konsekvenser när beslutet fattades eller var det meningen att det skulle bli så här?
Per Elfving (KD), ledamot
– Det är beklagansvärt och en helt orimlig konsekvens. Hon ligger ingen till last, tvärtom. Det måste till en lagändring för att sånt här inte ska kunna hända.
– Det är ju ett långskott, en lagändring tar tid att få igenom så det kanske inte kan hjälpa just Julieta, men när det nu uppmärksammas så kan man ju hoppas att det finns jurister som kan titta på det här och hitta något som gör att Julieta kan få stanna. I förlängningen hoppas jag att det kan leda till en lagändring.
Även de här har skrivit under:
Krister Larsson (M), ersättare
Johan Engvall (S), ledamot
Linda Johansson (S), ledamot
Monica Avås (M), ersättare