Drive in-röstande stoppas med ny lag

Den omstridda vallagen antogs till slut. Texas delstatskongress har godkänt en uppmärksammad lag som kritiker anser begränsar rösträtten för minoritetsväljare.

Texasdemokraten Senfronia Thompson vid en manifestation för stärkt rösträtt i Washington DC tidigare i augusti.

Texasdemokraten Senfronia Thompson vid en manifestation för stärkt rösträtt i Washington DC tidigare i augusti.

Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

USA2021-09-01 20:23

Lagens förespråkare anser att skrivningen – som bland annat förbjuder drive-in- och dygnet runt-röstande samt gör det svårare att poströsta – skärper valsäkerheten och värnar väljarnas integritet.

– Vi håller inte på med dygnet runt-röstande i Texas, men vi erbjuder många andra möjligheter att rösta, säger lagtextens författare, den republikanske senatorn Bryan Hughes, enligt tidningen The Texas Tribune.

Hans parti anser att den typen av utvidgat röstande som tilläts under coronaviruspandemin inte ska bli ett regelrätt förfarande. Vidare anser de att övriga valregler bör stramas upp för att minska risken för fusk och öka förtroendet för valprocessen.

Men kritikerna säger att lagen gör det svårare för främst svarta och spansktalande väljare, som av tradition brukar rösta demokratiskt, att gå till valurnorna. Detta eftersom de inte sällan är ekonomiskt utsatta och har svårt att ta ledigt för att gå och rösta på kontorstid.

Flydde Texas

Den infekterade debatten om vallagen orsakade stora rubriker i juli, då Texas demokratiska representanthusledamöter lämnade delstaten för att förhindra att den antogs. Republikanerna har förvisso majoriteten i kammaren, men genom att flyga till Washington DC bröt ett femtiotal demokrater kvorum – det minimiantal ledamöter som måste vara på plats i delstatsparlamentet för att en lag ska kunna antas.

På plats i huvudstaden vädjade demokraterna till ledamöter i USA:s kongress att anta federala lagar som skyddar rösträtten.

De återvände inte hem förrän i slutet av augusti och då var ett antagande oundvikligt.

Står Trump nära

Texas republikanske guvernör Greg Abbott, som anses stå expresident Donald Trump nära, har lovat skriva under den nya lagen inom kort.

Donald Trump har, utan bevis, hävdat att hans förlust i fjolårets presidentval berodde på omfattande fusk och att strängare lagar behövs i landet.

Flera ledande politiker verkar ha lyssnat. Sedan i januari har ett trettiotal vallagar som inskränker rösträtten antagits i totalt 18 delstater, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till uppgifter från forskningsinstitutet Brennan Center for Justice.

President Joe Biden har sagt att frågan om stärkt rösträtt är en av de mest prioriterade för hans styre.

Fakta: Texas

Texas utgör USA:s södra spets och gränsar mot Mexiko. Det är den näst största delstaten till ytan efter Alaska. Texas kallas "The lone star state", den ensamma stjärnans delstat, med hänvisning till stjärnan på dess flagga.

Delstaten är ungefär 1,5 gånger så stor som Sverige och har nästan tre gånger så många invånare (29 miljoner). De största städerna är Houston, San Antonio och Dallas, samt huvudstaden Austin.

En stor del av de dödsstraff som verkställts i USA de senaste årtiondena har verkställts i Texas. Invånarna har också en långtgående laglig rätt att använda dödligt våld i försvarssyfte.

Ett amerikanskt talesätt är att "allting är större i Texas".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!