Fler vill säga sitt om Ukraina

Situationen i Ukraina följs med oro på flera håll världen. Kanada skickar vapen, Japan samtalar med president Zelenskyj och Australien kräver att Kina fördömer Ryssland.

Ukrainska soldater. Arkivbild.

Ukrainska soldater. Arkivbild.

Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Ukraina2022-02-15 09:07

Kanadas premiärminister Justin Trudeau meddelade på måndagen att man skickar vapen till Ukraina och lånar ut 500 miljoner kanadensiska dollar, ungefär 3,5 miljarder svenska kronor, för att landet ska kunna försvara sig mot rysk aggression.

I Australien uppmanar premiärminister Scott Morrison Kina att fördöma de ryska hoten mot Ukraina.

– Jag noterar att den kinesiska regeringen, tillsammans med den ryska regeringen, gått samman i frågan och att den kinesiska regeringen inte tagit avstånd från vad som händer i Ukraina.

Morrisons kritik kommer sannolikt att påverka förhållandet till Australiens största handelspartner som redan är kyligt sedan man bland annat stoppat kinesiska Huawei från stora infrastrukturprojekt och krävt en oberoende utredning kring hur covid-19 uppstått.

Japansk oro

Japans premiärminister Fumio Kishida följer situationen i Ukraina med stor oro och kommer under tisdagen att tala president Volodymyr Zelenskyj.

Landets utrikesminister Yoshimasa Hayashi understryker Tokyos stöd för Ukraina och att en invasion kommer att bemötas med sanktioner samtidigt som försvarsminister Nobuo Kishi varnar för en ökad rysk närvaro i Japanska havet och den södra delen av Ochotska havet.

Relationen mellan de två länderna är komplicerad. De skrev aldrig under något fredsavtal efter andra världskriget på grund av en dispyt om ögruppen Kurilerna.

Bolsonaro reser

Brasiliens president Jair Bolsonaro satte sig på måndagen på ett plan till Moskva trots protester från både USA och hans egen regering.

Resan var planerad innan Ukrainakrisen och rör egentligen handel. Men många befarar att Bolsonaro kan fälla skadliga kommentarer eller att hans närvaro uppfattas som ett stöd för Ryssland.

Företrädare för både utrikesdepartementet och försvarsdepartementet har avrått Bolsonaro från att kommentera situationen i Ukraina och att förhålla sig neutral om Putin tar upp ämnet. Men Bolsonaro är inte känd för att hålla sig till manus.

– Hela världen har sina problem, sade han till anhängare utanför presidentpalatset på måndagen.

– Vi vet vad som står på spel. Jag kommer inte att gå in på några detaljer här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!