Samoas opposition utropar sig till valsegrare

Önationen Samoa har kommit ett steg närmare maktskifte. Landet har befunnit sig i politiskt dödläge sedan valet den 9 april – men nu banar ett domstolsbeslut väg för utmanaren Fiame Naomi Mata'afa att bilda regering.

Tuila'epa Sailele Malielegaoi har suttit 22 år vid makten i Samoa. Bilden är från ett tal i FN:s generalförsamling 2017.

Tuila'epa Sailele Malielegaoi har suttit 22 år vid makten i Samoa. Bilden är från ett tal i FN:s generalförsamling 2017.

Foto: Richard Drew/P/TT

Politik2021-05-17 10:22

I valet fick det styrande HRPP lika många mandat som det nybildade FAST och parlamentets enda oberoende ledamot anslöt sig då till utmanarpartiet. Det fick valmyndigheten att skapa en extra plats i parlamentet för HRPP, vilket motiverades med att en kvot av kvinnor behövde uppfyllas i enlighet med grundlagen.

Beslutet ifrågasattes dock och gick vidare till högsta domstolen, som har ogiltigförklarat det extra mandatet. Det har fått oppositionsledaren Fiame Naomi Mata'afa att utropa sig till vinnare i valet.

Men sittande premiärminister Tuila'epa Sailele Malielegaoi tänker överklaga domstolsbeslutet – som alltså kan sätta punkt för hans 22 år vid makten.

– Det finns goda anledningar för oss att överklaga. Det här är en rättslig åtgärd i strävan efter rättvisa, säger han i ett tv-uttalande.

Omkring en månad efter valet är det fortfarande inte klart vilket parti som får bilda regering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!