Paret Biden har träffat paret Carter i Georgia

USA:s presidentpar Jill och Joe Biden har besökt ett annat: Rosalynn och Jimmy Carter som bodde i Vita huset 1977–1981.

USA:s president Joe Biden och hans hustru Jill Biden lämnar familjen Carters hus i Plains, Georgia. Rosalynn Carter syns i bakgrunden. Den förre presidenten Jimmy Carter visade inte upp sig för den samlade pressen.

USA:s president Joe Biden och hans hustru Jill Biden lämnar familjen Carters hus i Plains, Georgia. Rosalynn Carter syns i bakgrunden. Den förre presidenten Jimmy Carter visade inte upp sig för den samlade pressen.

Foto: Evan Vucci/AP/TT

Politik2021-04-30 03:15

– De två är en viktig påminnelse om att vår plikt mot landet inte begränsas av tiden på ämbetet, sade Jill Biden efter mötet.

Träffen skedde i paret Carters hemstad Plains i Georgia, och det var första gången de fyra träffas sedan Joe Biden svor ämbetseden. Detta eftersom 96-årige Jimmy Carter och hans 93-åriga hustru inte reste till installationsceremonin i januari av smittskyddsskäl. Båda är nu vaccinerade mot covid-19.

När Carter var USA:s 39:e president var hans demokratiska partikamrat Biden en ung senator från Delaware.

Carter spelade då en avgörande roll för det så kallade Camp David-avtalet om fred i Mellanöstern, som slöts mellan Israel och Egypten. Senare fick han dock kritik för sin hantering av gisslankrisen i Iran och han förlorade presidentvalet 1980 mot republikanen Ronald Reagan.

Några år senare grundade han The Carter Center som arbetar med freds- och människorättsfrågor. Genom åren har han medlat i konflikter i Latinamerika, Mellanöstern och Afrika och 2002 fick han Nobels fredspris.

– Paret Carter fortsätter varje dag sitt arbete för att göra vår ekonomi starkare, och vi är tacksamma och känner oss ärade över vår vänskap, säger Jill Biden.

Besöket i Georgia skedde på Bidens hundrade dag som president och syftade till att slå på trumman för dennes politik. Jill och Joe Biden deltog även i ett politiskt massmöte i drive-in-form i Duluth, där presidenten tackade delstatens väljare efter att de röstat fram två demokratiska senatorer i januari.

– Ni hjälper oss att bevisa att demokratin fortfarande kan hjälpa folket, sade han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!