Norge stĂ€nger grĂ€nsen – Ryssland rasar

Den 29 maj Àr det stopp för rysk turism till Norge, meddelar regeringen i Oslo. Moskva utlovar hÀmnd efter det "diskriminerande" beslutet.

En polis vid grÀnsövergÄngen i nordnorska Storskog i oktober 2022.

En polis vid grÀnsövergÄngen i nordnorska Storskog i oktober 2022.

Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Norge/Ryssland2024-05-23 08:48

Beslutet att stÀnga grÀnsen Àr en reaktion pÄ Rysslands anfallskrig mot Ukraina, uppger justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i ett pressmeddelande.

Sedan början av 2024 har 5 102 personer med turistvisum korsat den enda grĂ€nsövergĂ„ngen mellan lĂ€nderna, enligt siffror frĂ„n norsk polis. Ryssland reagerar med att kalla beslutet "diskriminerande" och hota med konsekvenser, rapporterar norska TV2.

– SĂ„dana beslut kan inte gĂ„ obesvarade, sĂ€ger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till reportrar i Moskva och fortsĂ€tter:

– Det Ă€r beklagligt att norska myndigheter har valt att förvĂ€rra vĂ„r relation som redan har varit dĂ„lig.

Redan vÄren 2022 skÀrpte den norska regeringen regelverket kring utfÀrdande av visum till ryssar. De nya Ätstramningarna gÀller dem som har norska visum utfÀrdade innan 2022 samt dem med visum utfÀrdade av andra SchengenlÀnder.

FrÄn och med den 29 maj kan norsk polis avvisa ryska medborgare som omfattas av de nya reglerna. Vissa undantag gÀller dock, bland annat för besök av familjemedlemmar bosatta i Norge.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!