Japanska medier: LDP backar men sitter kvar

Vallokalerna har stängt i Japan. Som väntat ser det styrande partiet LDP ut att tappa stöd men ändå behålla majoriteten.

Japanerna röstar till parlamentets underhus på söndagen.

Japanerna röstar till parlamentets underhus på söndagen.

Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Japan2021-10-31 04:11

Enligt public service-bolaget NHK kommer Liberala demokratiska partiet (LDP) och dess mindre koalitionspartner Komeito att vinna 239–288 av underhusets 465 mandat.

Det är en minskning från 305, men tillräckligt för att kunna fortsätta regera med majoritet i parlamentets underhus (diet).

Premiärminister Fumio Kishida valdes till premiärminister så sent som den 4 oktober och utlöste nyval bara tio dagar senare.

Företrädaren Yoshihide Suga satt bara ett år som LDP-ledare efter Shinzo Abe som hade makten i åtta år – längre tid än någon annan premiärminister i Japan.

Kishidas första uppgift som premiärminister har varit försöka stärka LDP:s ställning som försvagades under Suga. Denne fick bland annat mycket kritik för hur pandemin hanterades och för att OS i Tokyo genomfördes trots omfattande motstånd.

Enligt kritiker har den korta kampanjperioden, 17 dagar, gynnat LDP.

Oppositionen menar att klyftorna har ökat i Japan under Abe-Suga-åren. Man talar även om korruption och tystade kritiker under föregångarnas styren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!