Japan gör ovanlig satsning på försvaret

Japan – som enligt grundlagen inte får ha en militärmakt – gör en stor satsning på försvaret.

Japans premiärminister Fumio Kishida vid en presskonferens där han lade fram landets nya säkerhetsstrategi.

Japans premiärminister Fumio Kishida vid en presskonferens där han lade fram landets nya säkerhetsstrategi.

Foto: David Mareuil/poolfoto via AP/TT

Japan2022-12-16 11:52

Regeringen höjer försvarsbudgeten så att anslagen ska uppgå till motsvarande två procent av BNP till år 2027. Befälskedjan ska reformeras och nya robotar ska köpas in för att ge en större förmåga att slå tillbaka vid anfall.

Kina hålls fram som den främsta orsaken till detta. I den nya nationella säkerhetsstrategi som Japan antar beskrivs Kina som den "största strategiska utmaningen" för Japans strävan efter fred och stabilitet.

Kinas utrikesdepartement fördömer Japans nya ambitioner och beskriver det som att landet målar upp ett kinesiskt hot "som en ursäkt för att bygga upp militären".

I samband med det seglade två kinesiska krigsfartyg förbi strax söder om Japan, vilket kinesiska propagandamedier beskriver som en "signal" till Japan.

Historiskt har Japans försvarsbudget legat på omkring en procent av BNP. Sedan andra världskrigets slut har landet inte haft tillåtelse att upprätta en egen militärmakt. I stället har det så kallade självförsvarsstyrkor, som håller sig inom formella ramar.

Japanska regeringar har länge argumenterat för att robotsystem som upprättas i uttalat försvarssyfte inte skulle strida mot det grundlagsstadgade militärförbudet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!