Flera döda när fattiga arbetare tvingas hem

Minst 30 fattiga arbetare har omkommit i vägolyckor i Indien under lördagen då de försökt ta sig till sina hembyar sedan de förlorat jobben med anledning av landets coronarestriktioner.

Indisk polis försöker kontrollera en folkmassa med migrantarbetare som samlats utanför en tågstation i Bombay i hopp om att kunna ta sig till sina hemorter efter att ha förlorat jobben med anledning av coronakrisen. Bilden är från i fredags.

Indisk polis försöker kontrollera en folkmassa med migrantarbetare som samlats utanför en tågstation i Bombay i hopp om att kunna ta sig till sina hemorter efter att ha förlorat jobben med anledning av coronakrisen. Bilden är från i fredags.

Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-05-16 15:32

Den dödligaste olyckan inträffade då en lastbil krockade med ett annat fordon som stod parkerat vid ett kafé vid en vägkant i delstaten Uttar Pradesh, uppger lokala myndigheter. En övertrött förare tros ha somnat vid ratten. Ett av fordonen hade kalkpulver i lasten vilket ska ha kvävt många av dem som dog.

En rad olyckor har skett både i bil- och tågtrafiken bland de miljontals människor som förlorat sina inkomster sedan en stor del av ekonomin stängdes ner i ett slag i slutet av mars. Tidigare i maj dog 16 människor då de blev överkörda av ett tåg.

Andra har dött av utmattning när de i brist på andra färdmedel börjat vandra mil efter mil mot sina hemorter.

Premiärminister Narendra Modi beskriver lördagens dödligaste olycka som "extremt tragisk" i ett inlägg på Twitter.

Hans regering har fått kritik för hur den hanterat situationen med de arbetslösa migrantarbetarna, och har svarat genom att lova att skjuta till pengar så att de som är strandade ska kunna ta sig hem och få matstöd.

Regeringen planerar nya lättnader i coronarestriktionerna från och med måndag i ett försök att få fart på ekonomin igen.

Hittills har 2 752 coronarelaterade dödsfall registrerats i Indien och 85 940 bekräftade smittofall.

I storstaden Bombay är samtliga vårdplatser för coronapatienter redan fulla, och det väntas dröja veckor innan en topp i antalet nya fall nås.

Fakta: Kritik mot Indien

Indien har kritiserats för att inte ha testat tillräckligt många för coronaviruset och för att inte vara förberett på ett stort utbrott i landet med 1,3 miljarder invånare. Vissa experter uppskattar att kulmen på smittan i landet kan komma i juni och juli.

I slutet av mars stängde stora delar av det indiska samhället ner för att bromsa smittspridningen. Det har drabbat landets ekonomi hårt och de fattigaste har drabbats allra värst i krisen.

Men sedan några veckor tillbaka har restriktionerna lättats något. Häromdagen öppnade till exempel tågnätet, som är det största i världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!