Brittiska experter: Barn verkar smitta mindre

Det finns vissa tecken på att barn inte sprider coronaviruset i lika stor utsträckning som vuxna, uppger två epidemiologer i Storbritannien.

Det finns tecken på att barn inte sprider coronaviruset lika mycket som vuxna gör, enligt två brittiska epidemiologer. Bilden är från Hyde Park i London i söndags.

Det finns tecken på att barn inte sprider coronaviruset lika mycket som vuxna gör, enligt två brittiska epidemiologer. Bilden är från Hyde Park i London i söndags.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-05-19 14:35

Världens ledare lättar på restriktioner och försöker komma fram till när det är säkert för barn att gå tillbaka till skolan igen efter att coronavirusutbrottet har börjat mattas av i många länder. Men mycket är fortfarande mycket osäkert när det gäller själva viruset.

– Vi tror att det är mindre sannolikt att barn blir smittade men det är inte säkert, säger doktor Rosalind Eggo vid London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Hon sitter i kommittéer som ger råd till den brittiska regeringen om åtgärder vid smittsamma sjukdomar.

– Vi är väldigt säkra på att det är mindre sannolikt att barn drabbas allvarligt och det finns tecken på att barn är mindre smittsamma, men det är inte säkert, säger hon i parlamentets överhus.

Det finns endast ett dokumenterat utbrott av coronaviruset som har koppling till en skola, säger John Edmunds, professor vid samma universitet. Han är med i den vetenskapligt rådgivande gruppen Sage, som regeringen också lutar sig mot för att fatta beslut.

– Det är ovanligt att barn inte verkar spela så stor roll i överföringen eftersom de spelar en central roll för de flesta luftvägsinfektioner, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!