Positivt fransk-tyskt möte trots motsättningar

Utåt visar de enad front. Frankrikes president och Tysklands förbundskansler ser gemensamt på EU:s väg framåt. Men bedömare i de två länderna vittrar motsättningar mellan Paris och Berlin.

Frankrikes president Emmanuel Macron (vänster) och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

Frankrikes president Emmanuel Macron (vänster) och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

Foto: Christophe Ena/AP/TT

Frankrike/Tyskland2022-10-26 16:32

Mötet mellan mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och den tyske förbundskanslern Olaf Scholz i Paris på onsdagen var "vänligt och konstruktivt". Så betecknar diplomatiska källor lunchen de två ledarna åt tillsammans.

Socialdemokraten Olaf Scholz bekräftade att samtalet varit fruktbart:

"Det var en mycket bra och viktig diskussion i dag – om europeisk energitillgång, stigande priser och gemensamma rustningsprojekt" skrev han på social medier.

Står nära

"Tyskland och Frankrike står nära tillsammans och tacklar utmaningarna tillsammans."

En tysk, icke namngiven diplomat säger att samarbetet ska intensifieras "i stora policyfrågor" de närmaste veckorna.

Lunchen pågick en timme längre än planerat och i slutet samtalade de två på tu man hand, utan närvaro av rådgivare.

Franska presidentkansliet meddelade i sin tur att samtalet hölls "i god anda om nära samarbete den närmaste tiden och på längre sikt".

Men mötet hölls när ledande medier i de båda hemländerna sade att relationen mellan EU:s två stormakter är ansträngt och att Paris och Berlin drar åt motsatta håll.

Energi splittrar

De gryende konflikterna som nämns rör ett utökat EU, diskussioner om ett unionsförsvar, företagsstöd och inte minst den akuta frågan om energiförsörjning i skuggan av Rysslands anfallskrig i Ukraina.

En akut motsättning inom EU är tyska regeringens idé om att subventionera rusande energipriser med 200 miljarder euro samt tveksamheter att införa ett pristak inom EU för energi, vilket fått Frankrike och andra EU-länder att vädra farhågor om att det kan leda till än högre energipriser.

Även ett tyskt förslag om ett gemensamt robotskydd med andra Natoländer väcker misstro, då skyddet skulle bestå av materiel från USA. Gemensamma EU-satsningar på nya stridsplan och stridsvagnar riskerar samtidigt att hamna i malpåse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!