Hollande: Vi gjorde allt vi kunde

Vi gjorde allt vi kunde för att förhindra terrorn, bedyrade Frankrikes förre president i rättegången om terrorn i Paris den 13 november 2015.
–Om jag satt kvar skulle jag göra likadant igen, säger François Hollande.

Frankrikes förre president François Hollande anländer till rättegången om terrordåden i Paris 2015.

Frankrikes förre president François Hollande anländer till rättegången om terrordåden i Paris 2015.

Foto: Michel Euler/AP/TT

Frankrike2021-11-10 09:41

Den gigantiska rättegången kring dåden i Paris för snart sex år sedan är redan historisk som den största hittills i Frankrike. Unikt är också att en tidigare president deltar som vittne.

Fançois Hollande var själv dessutom på plats när det exploderade vid en av brottsplatserna: fotbollsarenan Stade de France i norra Paris.

– När jag hörde den andra smällen tvivlade jag inte längre, sade han i rättssalen, enligt tidningen Le Parisien.

Kände till risken?

Hollande och hans förra regering anklagas inte för någonting, men har ändå ombetts delta i rättsprocessen för att ge sin bild av händelserna då 139 liv krävdes – 130 oskyldiga och 9 gärningsmän – vid Stade de France, konsertlokalen Bataclan samt barer och restauranger i centrala Paris.

En av de huvudåtalade, franskmarockanske Salah Abdeslam, har förklarat terroristernas dåd med Frankrikes agerande i inbördeskriget i Syrien.

– François Hollande visste vilken risk han tog när han attackerade (terrorrörelsen) Islamiska staten i Syrien, sade Abdeslam i rättssalen i september.

Hollande anser ändå att regeringen gjorde vad de kunde.

– Vi hade ingen information som hade varit avgörande för den 13 november. Vi kände till individerna, men kunde inte föreställa oss att de var redo att slå till. Om jag hade minsta tvekan kring vad vi kunde gjort, förberett eller förhindrat skulle jag säga det – och samtidigt säga förlåt, säger Hollande.

"Följa mig resten av livet"

Att man exempelvis skulle ha fått en lista från den syriska säkerhetstjänsten som pekade ut gärningsmännen förnekar han bestämt.

– Vi ville inte ha något att göra med den syriska regimen. Den här listan har aldrig existerat. Vi har aldrig haft något samarbete med deras säkerhetstjänst.

– Denna grupp slog inte till mot oss för våra handlingar utomlands, utan för vår livsstil härhemma, konstaterade Hollande och tillade att "demokrati alltid kommer att vara starkare än barbari".

Hollande beordrade själv att de sista tre angriparna inne i Bataclan skulle oskadliggöras och bad sedan att åka till konsertlokalen för att där möta de överlevande.

– Jag ser människor lämna Bataclan, de klamrar sig ännu fast vid varandra. De ser mig och de kan inte säga ett endaste ord. Det kommer för evigt att finnas med mig.

Livstids fängelse

Men ex-presidenten sade också att han skulle ha agerat likadant i dag, när det gäller att slå mot IS.

– Om jag vore vid makten och samma sak skedde igen skulle jag göra exakt det samma i Syrien och Irak. Jag står helt bakom det ingripande vi gjorde, sade Hollande, enligt tidningen Le Figaro.

Merparten av de 20 åtalade i rättegången, däribland Salah Abdeslam och svenske Osama Krayem, riskerar livstids fängelse för sin delaktighet i dåden. Rättegången inleddes den 8 september och väntas pågå till slutet av maj 2022.

Fakta: Rättegången i Paris

Den rättegång som ska behandla terrordåden i Paris i november 2015 inleddes den 8 september och ske enligt planerna avslutas den 25 maj nästa år.

Rättegången äger rum i specialbyggda lokaler på 750 kvadratmeter inne i Justitiepalatset, på ön Île de la Cité i centrala Paris. Lokalerna är tillfälliga och ska senare plockas ned, efter att även ha hyst kommande rättegång om terrordådet i Nice 2016.

Tjugo personer ställs inför rätta, varav sex i sin frånvaro. 330 advokater deltar, varav cirka 300 företräder 1 765 offer och anhöriga. Rättens ordförande är domaren Jean-Louis Périès. Staten företräds av åklagarna Camille Hennetier, Nicolas Le Bris och Nicolas Braconnay.

Hela utredningen omfattar 542 delar med totalt en miljon sidor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!