Spanske exkungens kärleksgåva under lupp

Spaniens tidigare kung Juan Carlos – som lämnat landet under en pågående korruptionsutredning – gav sin tidigare älskarinna flera hundra miljoner kronor i gåva. Väldigt generöst, tycker hon, men utredare misstänker ett dolt motiv.

Spaniens förre kung Juan Carlos lämnade landet när utredningarna började hopa sig kring honom. Arkivbild.

Spaniens förre kung Juan Carlos lämnade landet när utredningarna började hopa sig kring honom. Arkivbild.

Foto: Esteban Felix/AP/TT

Brott & Straff2020-08-26 21:00

Det handlar om motsvarande över 670 miljoner kronor som Juan Carlos gav till Corinna Larsen (också zu Sayn-Wittgenstein) år 2012. De två hade haft en kärleksrelation mellan 2005 och 2009 och bägge framhärdar att pengarna var en ren och skär gåva.

– Jag tror att det var ett bevis för hur mycket jag betydde för honom, hur mycket min son betydde för honom, säger den danskfödda affärskvinnan Larsen till BBC , och beskriver det som "enormt generöst".

– Det var tacksamhet för att ha tagit hand om honom i hans värsta stunder.

Schweiziska åklagare misstänker dock att det hela är en fasad för penningtvätt – och intresserar sig särskilt för Larsens köp av en herrgård i Storbritannien 2015, rapporterar den spanska tidningen El País.

Saudiska pengar

Exkungen hade några år tidigare tagit emot en gåva på motsvarande nästan en miljard kronor från Saudiarabiens dåvarande kung Abdullah. Utredarna i Schweiz undersöker om dessa pengar kan kopplas till ett miljardkontrakt som en spansk bolagsgrupp fick några år senare för att bygga en linje för höghastighetståg i Saudiarabien.

I nästa led utreds om pengarna som fördes över till Corinna Larsen i själva verket var återstoden av den saudiska gåvan, som flyttades för att undkomma granskande ögon.

De schweiziska myndigheterna fastnade för Larsens herrgårdsköp eftersom det skedde efter att hon fått den stora överföringen och eftersom det ekonomiska upplägget väckte frågetecken, skriver El País.

Gåva via Panama

Juan Carlos står formellt inte personligen under schweizisk utredning. I fokus är i stället två stiftelser i utlandet, en i Panama och en i Liechtenstein, som kopplas till bankkonton i Schweiz. Pengarna från Saudiarabien överfördes till Panamabolagets konto och det var därifrån pengarna sedan donerades till Corinna Larsen.

I förhör har Larsen medgivit att upplägget som gick via Panama arrangerades med hjälp av Juan Carlos schweiziska advokat. Egendomen i Storbritannien – ett elvarumshus med sidobyggnader på en tomt om 81 hektar, samt cricketplan, pool och bibliotek – ägs i dag av ett slags ljusskygg familjestiftelse, också i Panama, som står i hennes unga sons namn.

Den före detta kungens älskarinna har till sitt försvar visat upp ett kontrakt undertecknat av Juan Carlos där det framgår att hans gåva till henne är oåterkallelig.

Bolaget i Liechtenstein står också under utredning. Det står skrivet på en av Juan Carlos kusiner och har tagit emot och fört vidare stora summor pengar. Vid återkommande tillfällen uppges det också ha betalat Juan Carlos privata flygresor.

Utreds på hemmaplan

Spaniens högsta domstol inledde i juni en utredning av den 82-årige före detta monarken gällande misstänkt skattefusk och penningtvätt. I början av augusti meddelade han att han skulle gå i exil och han uppehåller sig nu i Förenade arabemiraten.

Juan Carlos har immunitet i hemlandet för alla brott som begicks under hans tid på tronen, men så är inte fallet i Schweiz. Han nekar dock till alla anklagelser och säger sig stå till de schweiziska myndigheternas förfogande.

Den skandalomsusade exkungen abdikerade 2014 och redan då hade hans vidlyftiga leverne varit föremål för diskussion under en längre tid. Hans son, kung Felipe VI, har försökt distansera sig från sin far och meddelade nyligen att han inte kommer att ta emot ekonomiskt arv i framtiden.

Fakta: Juan Carlos I

Juan Carlos föddes 5 januari 1938 i exil i Rom, där hans familj sökt skydd sedan en spansk republik utropats i april 1931. Han hustru, prinsessan Sofia av Grekland, tillhör också en landsflyktig kungafamilj.

Till Spanien kom Juan Carlos i tioårsåldern och utsågs 1969 till tronföljare av general Franco. Han utropades till kung efter Francos död 1975.

Som statsöverhuvud utan formell makt hjälpte Juan Carlos till att avveckla diktaturen och lotsa landet fram till fria val 1977.

Juan Carlos höll sig officiellt utanför politiken och agerade i stället garant för den gryende demokratin i Spanien, vilket snabbt gjorde honom populär bland folket.

Eldprovet kom vid ett kuppförsök 1981, där hans resoluta agerande bidrog till att kuppen misslyckades. En av historierna som berättas om den dagen är att Juan Carlos kallade till sig sin son och tronföljare, den då 13-årige Felipe, och sade till honom: "Se vad du har att göra när du blir kung".

Juan Carlos abdikerade 2014 och lämnade då över tronen till sonen Felipe VI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!