Tjugotal platser drabbade av sadeltjuvar

Ett tjugotal hästägare har drabbats av sadelstölder inom loppet av sex veckor. Polisen misstänker att en tjuvliga har etablerat en bas i Uppsalaregionen.

23 oktober 2017 21:00

Natten till måndagen utsattes ytterligare tre stall för sadelstölder. Den här gången slog gärningsmännen till på flera gårdar i Ärentunatrakten och tog sadlar för 100 000-tals kronor.

Uppsalapolisen jobbar intensivt för att få tag på tjuvarna.

– Arbetshypotesen är att det rör sig om en utländsk liga som skaffat en ankarplats i Region Mitt och att stöldräderna utgår därifrån, säger en källa på underrättelsetjänsten.

Att polisen misstänker just en utländsk liga hänger samman bland annat med att polska brottsnätverk tidigare ska ha ägnat sig åt att stjäla sadlar i Sverige.

Den aktuella brottsvågen inleddes natten mellan den 11-12 september då tre stall drabbades i närheten av Alunda. Sedan dess har hästägare på en rad platser nära Uppsala blivit av med sina sadlar, och samma sak har inträffat även i Enköping och Västerås.

– Det har skett avbrott i inbrotten under två veckor och en förklaring kan vara att gärningsmännen då reste till sitt hemland för att lasta av stöldgodset, säger UNT:s uppgiftslämnare.

– Ett sätt att skydda sig är att förvara sadlarna i sin bostad och det har många börjat göra. Man bör även vara uppmärksam om det dyker upp okända personer i närheten av hästgårdar och ute på landsbygden.

Polisen har fått in väldigt få iakttagelser eller andra spår efter förövarna vilket kan bero på att de slagit till på nätterna vid platser där inte särskilt många rör sig.

De stulna sadlarna uppges ha varit värda mellan 10 000 och 50 000 kronor styck. Många har varit speciellt utformade för att passa en viss häst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters