Influensasäsongen har bara börjat

Hittills har influensasäsongen inte varit lika illa som i fjol. Men det kan bero på att säsongen ännu inte nått sin topp.

11 februari 2019 15:32

Under förra veckan rapporterades 30 fall av influensa till Region Uppsalas smittskyddsenhet, vilket är färre jämfört med samma vecka förgående år.

– Kanske får vi en lugn säsong, men förmodligen har vi inte nått toppen än. Vi följer rikskurvan i Uppland och det ser ut som att influensan fortsatt är på väg uppåt, säger Helena Palmgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Årets influensa har drabbat barn värre än tidigare år.

– För barnen var det värst under jullovet, och i slutet av säsongen kanske vi kan se att det varit lite mer barn än vanligt.

I övrigt är personer över 65 år värst drabbade, även om antalet är färre i år. En anledning till att färre äldre drabbas beror till viss del på Region Uppsalas vaccinkampanjer som riktats mot riskgrupperna. I år är det influensa A (H1N1) som dominerar, vilket en del äldre personer redan kan ha skydd mot.

– Influensan är av samma grundstam som den vi hade pandemin 1957. Där vet vi att den äldre generationen kan ha ett kvarstående skydd som de unga inte har, säger Helena Palmgren.

Men det går ännu att vaccinera sig mot influensan.

– Vi brukar stoppa vaccinationen i slutet av februari, men eftersom säsongen verkar vara lite sen så är det inte helt bortkastat att vaccinera sig än.

Det bästa sättet att skydda sig mot influensa och vinterkräksjuka är att vara noggrann med sin handhygien.

– Tvätta alltid händerna efter att ha varit ute på stan, och framför allt efter toalettbesök och innan matlagning, säger Helena Palmgren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Högbom