De prisas för sin maskkoll

Vinnaren av Årets företagare i Uppsala län är Bitte och Mikael Ljungström. Tillsammans driver de det Enköpingsbaserade företaget Vidilab AB.

12 juni 2018 16:12

Företaget är Nordens största veterinärmedicinska laboratorium som ägnar sig åt parasitologisk träckprovsdiagnostik hos djur. Motiveringen till priset betonar den nischade affärsidén och företagets miljö- och samhällsengagemang.

– Vi har inte alls tagit för givet att vi skulle vinna, vi har hela tiden skjutit det ifrån oss. Det är så många stora företag som är med och tävlar, säger Bitte Ljungström på Vidilab AB som under tisdagen tog emot priset av landshövdingen Göran Ernander i Tornsalen på Uppsala slott.

Hennes man Mikael Ljungström fyller i och berättar om lyckan över att bli utnämnd till Årets företagare i länet:

– Jag är tagen, priset betyder jättemycket för oss. Tänk att vi snart ska till riksfinalen i Blå hallen i Stockholm, det får det att snurra i huvudet, säger han.

Företaget startades av makarna Ljungström 2002. Produkten "kollamasken" har funnits sedan 2005 och är tillgänglig för konsumenter. Den används för att snabbt kontrollera om tamdjur lider av mask och parasiter. Tanken är att djur som misstänks vara drabbade av mask eller parasiter ska testas innan de behandlas, detta för att minska såväl lidande för djuret och giftpåverkan på miljön. Det handlar också om att bromsa den resistens mot avmaskningsmedel som parasiterna kan utveckla.

– Vi såg ett behov av den här tjänsten hos djurägare med sjuka djur, och en möjlighet att utveckla ett företag inom området, säger Mikael Ljungström.

Mikael och Bitte Ljungström lyfter fram hur deras personliga egenskaper kompletterar varandra.

– Bitte är helt klart nörden och strategen av oss båda, hon är helt fantastisk på det hon gör, säger Mikael Ljungström.

– Och Mikael är "doern". Utan hans engagemang hade nog företaget inte startats från första början, säger Bitte Ljungström.

För paret väntar närmast två veckors välbehövlig semester på Gotland.

Finalen stod mellan Bitte och Mikael Ljungström från Enköpingsföretaget Vidilab AB, Erling Holmlund och Mona Österberg från Uppsalaföretaget Mercodia AB, Stefan Gustavsson från Östhammarsföretaget Gustis AB och Lars Erfäldt från Hebyföretaget Zetterbergs Industri AB.

19 oktober kommer vinnaren bland länets kandidater att tävla om titeln "Årets företagare Sverige" i riksfinalen som hålls i Stockholm.

Senaste årens vinnare i Uppsala län

2017: Didner & Gerge Fonder AB.

2016: Filip Tysander, Daniel Wellington AB.

2015: Pär Svärdson, Apotea AB.

2014: Axel Bodén, Tärnsjö Garveri AB.

2013: Klaus Engström, Mickelssons Mekaniska verkstad AB.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linda Stolpe Margenberg