Dags för årets influensavaccination

Från och med den 7 november påbörjas årets influensavaccinationer i Uppsala län. Alla som tillhör en riskgrupp får vaccineras gratis.

19 oktober 2017 09:35

– Influensa är en allvarlig sjukdom, som kan vara livshotande om man är i riskgruppen. Det är dumt att chansa, nu när det finns ett bra skydd, säger Mats Ericsson i ett pressmeddelande från Region Uppsala.

Han är smittskyddsläkare i Uppsala län, och uppmanar alla som ingår i riskgrupperna, bland annat de som är 65 år och äldre, att vaccinera sig mot säsongsinfluensan.

Uppsala län ligger sämre till än resten av landet när det gäller att vaccinera sig. Förra året gjordes en vykortskampanj riktad till alla länsinvånare över 65 år - för att få upp siffran. Den kampanjen upprepas i år.

Men fortfarande är det alldeles för få länsbor i riskgruppen som nappar på vaccinerbjudandet, enligt Mats Ericsson.

– Men bara 43 procent vaccinerade sig förra året. Vi hoppas kunna öka den andelen, säger han.

Smittskyddsläkaren avråder från att man ska två sprutor eller påbörja vaccinationen före den officiella vaccinationsstarten.

– Det finns inga bevis för att man får bättre skydd mot influensa genom att vaccinera sig flera gånger under säsongen. Börjar man vaccinera för tidigt kan verkan bli sämre mot slutet av influensasäsongen, säger Mats Ericsson.

Här nedan finns ett tv-klipp om de sjukdomar som är vanliga under vintern, bland annat influensa.

Riskgrupper - gratis vaccin

Förutom alla som är över 65 år gäller det också bland annat gravida kvinnor i senare delen av graviditeten, barn med flerfunktionshinder samt vuxna och barn med vissa diagnoser som hjärt- och lungsjukdom, kraftigt nedsatt immunförsvar och svår astma. Här är influensavaccinationen gratis.

Alla i riskgrupperna rekommenderas att ta en enda influensavaccination, med start den 7 november. Personer som inte tillhör någon riskgrupp betalar vaccinationsavgift.

För att få vaccinera sig kan man kontakta sin vårdcentral, ringa 1177 eller vända sig till en vaccinationsbyrå. Flera mottagningar har tider för drop-in.

Källa: Region Uppsala

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Nordenhem