Ett råddjur sågs ett par kilometer norr om Arlanda. Enligt polisen hade det tagit sig innanför stängslet på E4 och blivit påkört. Vid E4 utanför Månkarbo hände samma sak, även vid Björklinge, Danmarks gärde, Brunnby och efter E18 vid Kungsängen.
– Det är väldigt vanligt att rådjur tar sig innanför viltstängslet vid den här tidpunkten på året. Varför är svårt att förklara. En orsak kan vara att de vill åt de örter som växer i vägrenen. Trafikverket planterar örter där för att upprätthålla den biologiska mångfalden i vägområdet, säger Peter Berglund som är länsansvarig jägare vid Nationella viltolycksrådet
Djuren tar sig genom staketet där det finns hål eller nedfallna träd som gör att de kan hoppa över. Men de klarar inte att ta sig tillbaka.
– Många är mycket stressade och de flesta blir påkörda, dör av stressen eller måste avlivas, säger Peter Berglund.
Olyckor med rådjur är den vanligaste viltolyckan i landet. Enligt statistik från Nationella viltolycksrådet sker drygt 3 000 i Sverige varje månad. I Uppsala län skedde över 170 olyckor med rådjur under maj månad i år.
– Från maj till juni är det väldigt få viltolyckor men de som sker är i regel med rådjur, ofta med bockar då de hävdar revir och rör sig mer än tidigare under våren, säger Peter Berglund.
Den som ser ett rådjur innanför viltstängslet bör ringa till Trafikradion så att andra bilister får reda på att det finns ett djur på vägen. Det minskar olycksrisken.