Tingsrättens brev till nämndemännen: "Somna inte!"

Uppsala tingsrätt slår larm om att nämndemän inte sköter sig. De uppmanas nu att komma i tid, lägga ner mobilen – och att inte sova på rättegångarna. Uppsträckningen har utlöst starka reaktioner.

Tingsrätten larmar om nämndemän som inte sköter sig vid förhandlingarna.

Tingsrätten larmar om nämndemän som inte sköter sig vid förhandlingarna.

Foto: Robert Gabrielsson/UNT arkiv

Uppsala2021-10-29 12:00

Ett mejl skickades i förra veckan från Uppsala tingsrätt till rättens samtliga nämndemän. I mejlet påminns nämndemännen om vilka regler som gäller i rätten, och det påpekas att reglerna brutits mot ett flertal gånger den senaste tiden.

I mejlet står att en del nämndemän kommit för sent till rättegångar eller i vissa fall inte dykt upp alls. Andra har velat lämna rättegångar innan de avslutats eftersom de haft inbokade gympapass eller frisörtider.

Även nämndemäns uppträdande under själva rättegångar påtalas. En del ska ha kollat ner i mobilen i stället för att hänga med i det som avhandlas. Nämndemännen uppmanas i mejlet att ha neutrala ansiktsuttryck samt visa respekt mot domaren.

Nämndemän ska även ha somnat under rättegångar. I mejlet uppmanas nämndemännen: "Somna inte!". Tips ges också för hur de kan undvika att slumra till, exempelvis genom att ha med sig en mugg med vatten, ha en tablett i munnen eller att anteckna under förhandlingarna. 

Nämndemännen uppmanas också att fundera över om de valt rätt uppdrag, ifall de inte kan följa de förhållningsregler som finns. 

UNT får först en intervju med en anställd på tingsrätten, som bekräftar att tingsrätten märkt att antalet överträdelser ökat under de senaste veckorna. Hon understryker dock att det rör sig om en väldigt liten andel av nämndemännen, uppskattningsvis 10-15 av 200, som inte sköter sig fläckfritt.

Efter intervjun ringer hon upp för att säga att hon är rädd att nämndemän kommer överösa henne med mejl om det kommer ut i tidningen, eftersom hon vet att det kommit upprörda svar på det mejl som skickades ut. Hon säger att hon behöver prata med lagmannen, som för tillfället befinner sig på utlandssemester, för att veta om hon överhuvudtaget ska uttala sig. UNT har försökt få tala med någon annan vid tingsrätten, men trots att det rör sig om en offentlig myndighet finns det inte heller någon annan som vill uttala sig innan lagmannen återvänt från ledigheten.

Mejlet har mötts av starka reaktioner från nämndemän som blivit upprörda av innehållet och som anser att de själva följt reglerna. En del har uttryckt att de kommer avsluta sitt uppdrag på grund av mejlet, andra har förordat massjukskrivning och strejk som protest. Det uppger Anders Åresten som är vice ordförande i Upplands Nämndemannaförening. Han tycker att mejlet är olyckligt formulerat. 

– Här drar man ju alla nämndemän över en kam. Är det problem med någon eller några nämndemän så får man ju ta problemen med dessa personligen, säger han.

Enligt Anders Åresten har många nämndemän blivit kränkta av brevet, även om han också säger att många nämndemän kan ha missförstått det.

Men varför blir de som inte känner igen sig i att de ska ha brutit mot reglerna illa berörda?

– Det stora flertalet har uppfattat det som en massutskällning. De allra flesta har uppfattat mejlet negativt. 

Känner du igen problemen som beskrivs i mejlet?

– Nej jag tycker inte det är ett reellt problem. Om administratören har på fötterna att problemen har ökat, ja då får man ta det med personerna som är ett problem.

Anders Åresten anser att nämndemännen förtjänar en ursäkt för mejlet. 

– Det bästa vore om handläggaren som skrev brevet skrev ett nytt mejl och förklarade bättre vad hon riktigt menade. Det är en rejäl infektion just nu, som måste kunna läkas ut på något bra sätt.

Om nämndemän i Sverige

Nominering till nämndemannauppdraget görs av politiska partier i kommunfullmäktige, det sker i fyraårsperioder. Uppdraget i sig är dock opolitiskt och är tänkt att ge folklig insyn och inflytande i den juridiska processen. 

Nämndemän är med och dömer i rättsfall, och deras röster väger lika tungt som juristdomarens. Uppdraget är frivilligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!