– Att det skulle gå i den här riktningen har man haft på känn. Argumentet är väntat, att omikron mer och mer har visat sig så pass smittsamt att restriktionerna inte har haft den effekt på smittspridningen som man sett tidigare. Och för de allra flesta tycks det resultera i en mildare sjukdom, säger Johan Nöjd.
Innebär det att du tycker att det är ett riktigt beslut?
– Det är ett riktigt resonemang. Det enda frågetecknet är om tidpunkten är den rätta. Det finns en oro att några till ska bli smittade som kan bli allvarligt sjuka. Och vi är fortsatt osäkra på om vi har nått toppen eller inte.
Betyder det att du tycker att man borde ha väntat?
– Jag vågar inte säga vad som är rätt eller fel i den frågan. Att det här har varit huvudinriktningen från Folkhälsomyndigheten har varit klart ganska länge, säger Johan Nöjd.
Att allmänheten inte längre behöver testa sig för covid gör att forskningsprojektet Crush covid vid Uppsala universitet får tillgång till mycket mindre data över smittspridningen. Tove Fall, forskningsledare i projektet, säger att det kommer att få stora konsekvenser.
– Testningen har varit ryggraden i våra data och det som har gjort att vi kunnat titta på smittspridningen detaljerat på områdesnivå och bland olika åldrar. De andra källorna, som mätningar i avloppsvattnet och symtomstudien från 1177 är inte tillräckligt detaljerade för att man ska kunna göra sådana uppdelningar. Pcr-testerna har också varit ett sätt att kontrollera och kalibrera data från andra källor. Nu kommer vi att vara mer i samma läge som våren 2020 när nästan ingen testades för covid, säger hon.
I stället hoppas man nu att fler ansluter sig till Covid symptom study, projektets forskningsstudie där deltagarna i en mobilapp rapporterar in om de har symtom och om de tagit ett snabbtest eller pcr-test för covid. I studien finns just nu 26 000 aktiva deltagare i Sverige. Tove Fall säger att urvalet inte är helt representativt, vilket gör resultaten får tolkas med viss försiktighet. Till exempel har 80 procent av deltagarna fått tre vaccindoser, vilket kan jämföras med rikssnittet på omkring 50 procent.
– Men vi kan se en utplaning i smittkurvan, möjligen till och med en nedgång de senaste dagarna, vilket är positivt. Vi ser också att andelen som tar snabbtetster har minskat, säger hon.