Stora brister på akuten – Akademiska riskerar vite

Arbetsmiljöverket har funnit stora brister i arbetsmiljön på Akademiska sjukhusets akutmottagning. I en så kallad underrättelse meddelar de att ett beslut kan väntas.

Knut Bodin, huvudskyddsombud, säger att situationen fortfarande är ohållbar på akutmottagningen, medan Anette Skoglund räknar med att sjukhuset slipper ett föreläggande.

Knut Bodin, huvudskyddsombud, säger att situationen fortfarande är ohållbar på akutmottagningen, medan Anette Skoglund räknar med att sjukhuset slipper ett föreläggande.

Foto: UNT arkiv/Akademiska sjukhuset

Uppsala2020-05-14 13:29

Arbetsmiljöverkets granskning handlar denna gång om läkarnas arbetssituation. Knut Bodin, huvudskyddsombud för läkarna vid sjukhuset, säger att bristerna fortfarande är stora vid akutmottagningen.

– Jag är inte nöjd med de åtgärder som har vidtagits. Det visas även i IVO:s rapport som kritiserade den förfärliga arbetssituationen vid akuten. IVO skriver till och med att det varit dödsfall på grund av bristerna. Det är en fruktansvärd etisk stress att försöka bedriva sjukvård på det här viset när man vet att patienterna far illa. Jag saknar ord, säger Knut Bodin.

I ett brev till Arbetsmiljöverket har han bland annat krävt omedelbara insatser så att patienter inte vårdas i korridorer och runt det så kallade torget, där vårdteamen har sin arbetsplats, samt en anpassning av uppdraget i förhållande till resurserna.

Arbetsmiljöverket konstaterar att det trots de åtgärder som vidtagits fortfarande finns brister i arbetsmiljön som kan leda till att någon i personalen blir sjuk eller skadar sig. Därför skriver man i den underrättelse som skickats till Akademiska sjukhuset att man överväger att fatta beslut om ett föreläggande med krav på en undersökning av läkarnas arbetsförhållanden. Utifrån den undersökningen ska en riskbedömning göras och en handlingsplan tas fram liksom en prioritering av läkarnas arbetsuppgifter vid arbetstoppar.

Senast den 27 maj ska Akademiska sjukhuset svara på de krav som Arbetsmiljöverket har ställt och därefter kan ett beslut om föreläggande och vite fattas. Det beslutet innebär i så fall skarpa krav på att åtgärderna ska vara genomförda senast vid årsskiftet.

Anette Skoglund, verksamhetschef för akutsjukvård- och internmedicin vid Akademiska sjukhuset, säger att man kommer att göra en undersökning av läkarnas arbetsmiljö och vidta åtgärder efter det.

– Jag räknar med att Arbetsmiljöverket kommer att vara nöjt med vårt systematiska arbetsmiljöarbete och avstå från att lägga ett föreläggande, säger Anette Skoglund.

Hon säger också att det har varit en tung period för akuten, framför allt under 2019.

– Men situationen har gradvis förbättrats, särskilt sen vi införde 60 minuter till vårdplats, säger hon.

IVO konstaterade att det var stora problem, även efter att 60 minuter till vårdplats infördes.

– Vi hade en period på två veckor då vi hade problem med avflödet vilket sammanföll med deras inspektion. Nu har vi en helt annat situation där vi ställt om hela akutmottagningen till följd av covid. I dag har vi inga patienter i korridoren, säger Anette Skoglund.

Knut Bodin tycker att situationen fortfarande, även efter omställningen för covid, är ohållbar och säger att han vill se mer konkreta åtgärder från sjukhusets sida.

– De kan hålla på och förhala hur länge som helst och skicka in handlingsplaner och riskanalyser om saker som de lovar att åtgärda. Men sen kan man se att de inte åtgärdat problemen. Det skulle förvåna mig om man inte kommer att besluta om ett vite här, säger Knut Bodin.

Vårdförbundet har drivit ett liknande ärende om akutmottagningen. Då avstod Arbetsmiljöverket från att besluta om ett föreläggande eftersom skyddsombuden tog tillbaka sin anmälan.

– Vi avvaktar och följer vad som händer med läkarnas anmälan. Men vi kan se att beslutet om 60 minuter till vårdplats inte fungerar, säger Anna Åström, skyddsombud för Vårdförbundet.

Vårdplatsbrist är orsaken

Akademiska sjukhuset har länge haft problem med brist på sjuksköterskor, vilket lett till stängda vårdplatser.

Det har i sin tur påverkat framför allt akutmottagningen, som inte kunnat skicka vidare de patienter som behöver läggas in på sjukhuset.

IVO kom med ett beslut i mitten av april där de konstaterar att vården vid akutmottagningen inte uppfyller kraven på en god och säker vård och att det inträffat att patienter har avlidit till följd av bristerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!