Tidig blomning på säsongen kan ge mindre frukt och bär

Resultaten från inrapportering av blomning visar på att det skett stora klimatförändringar på 100 år.

Tidig blomning innebär att det blir mindre frukt och bär.

Tidig blomning innebär att det blir mindre frukt och bär.

Foto: Jessica Gow/TT

Uppsala2022-06-08 17:00

Försommarkollen, som görs av Sveriges lantbruksuniversitet, är till för att visa hur klimatförändringarna har påverkat blommorna. Genom att man jämför med hur de blommade för hundra år sedan mot i dag. 

Allmänheten har under 5 och 6 juni rapporterat in via ett datasystem hur långt blomningen framskridit på ett antal olika vanliga växter. Försommarkollen kan nu rapportera att 3000 personer avgett sina rapporter.  

– Och det är en bra spridning från Skåne upp till norra Norrland säger Mora Aronsson, ordförande i Svenska Botaniska Föreningen. 

De blommor som ingår är liten blåklocka, liljekonvalj, prästkrage, hägg, rönn och syrén. I jämförelse med för hundra år sedan blommar försommarblommorna betydligt tidigare nu. 

– Tittar man på hägg och syrén så brukade de blomma ungefär nu i Skåne, men nu är det i norra Norrland, norr om Sundsvall, som syrénen blommar vid skolavslutningen. Liljekonvaljer är en annan typisk skolavslutningsblomma men den är nästan helt utblommad nu, säger Mora Aronsson.  

Den tidiga blomningen och utblomningen är ett tecken på en klimatförändring som bland annat kan påverka vår tillgång till frukt och bär, enligt Mora Aronsson.

– När det inte längre finns en överensstämmelse om när pollinatörer är aktiva och växter blommar då kan vi få mindre äppelskördar och färre jordgubbar och körsbär.   

Försommarkollen ger forskare en ögonblicksbild över hela Sveriges växtliv vid en vis tidpunkt.

– För att få en så här bra bild av vad som händer krävs en medborgarinsats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!