Smittspårningen visar: Få har fått covid på bussen

Fullsatta bussar och tåg har varit i fokus när pandemin ska begränsas. Men data från smittspårningen talar för att smittan inte främst sprids i kollektivtrafiken.

Få svarar att de har smittats på bussen, enligt forskningsprojektet Crush covid vid Uppsala universitet.

Få svarar att de har smittats på bussen, enligt forskningsprojektet Crush covid vid Uppsala universitet.

Foto: Staffan Claesson/Arkiv

Uppsala2020-10-29 07:19

Bara 5 procent av dem som testats positivt tror att de kan ha smittats i samband med transport. Det visar data från forskningsprojektet Crush covid vid Uppsala universitet. De vanligaste smittvägarna är i stället arbetsplatsen samt träffar på fritiden.

Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi, säger att det kan finnas osäkerheter i siffrorna eftersom svaren bygger på var personerna själva tror att de smittats, och vad de kan uppfatta som smittfarliga miljöer. Men framöver kommer underlaget att bli säkrare.

– Vi samlar information om hur folk som testar sig reser till vardags, och om man jobbar hemma eller inte. Där kommer vi att få en bra grund för att bättre identifiera smittvägarna, säger Tove Fall.

undefined
Tove Fall säger att man samlar mer information om resvanorna bland dem som testar sig för covid-19.

Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Uppsala, har också reagerat på siffrorna och tycker att det ger intressanta perspektiv.

– För att smittan ska överföras är den viktigaste faktorn att man möter människor ansikte mot ansikte, på nära håll och under lång tid. På bussen möter man visserligen fler, men där man är nära varandra under kortare tid, säger Anna Gillman.

Hon tror att den största smittrisken på bussen kan vara via sekret med viruset som förs över via knappar och handtag. När man tar på dessa med händerna och sedan petar sig i ansiktet kan man själv smittas. Men detta är inget som skiljer kollektivtrafiken från andra miljöer.

I de särskilda råd som nu gäller i både Uppsala och Skåne finns en punkt om att undvika resor med kollektivtrafiken. I debatten har fulla tåg och bussar också diskuterats mycket.

Har det varit för stort fokus på kollektivtrafik när pandemin ska begränsas?

– Det finns inget klart svar på det. Jag är inte övertygad om att bussresorna har så stor skuld i smittspridningen. Kommunen har begränsat undervisningen i gymnasieskolan just med hänvisning till kollektivtrafiken. Men det kan finnas skäl att fundera ett varv till om det är rimligt, säger Anna Gillman.

 Just avvägningen mellan vilken nytta en åtgärd har och vilket pris det för med sig år dock svår, säger hon.

– När det är förebyggande åtgärder kanske det inte är värt att betala ett lika högt pris. Men i ett läge när smittspridningen är ett faktum kanske det är värt att ta till åtgärder som innebär en större inskränkning. Vi har dock en tendens att ta till samma åtgärder i båda situationerna, säger Anna Gillman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!