Skarp kritik mot Akademiskas ekonomihantering

En konsultrapport visar på stora brister i Akademiska sjukhusets ekonomisystem. "Jag är förvånad över att vi har den här låga nivån", säger sjukhuschefen.

Eric Wahlberg, sjukhusdirektör, är förvånad över att Akademiska sjukhusets ekonomifunktion får så dåligt betyg.

Eric Wahlberg, sjukhusdirektör, är förvånad över att Akademiska sjukhusets ekonomifunktion får så dåligt betyg.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2020-05-16 10:40

Akademiska sjukhuset har i över 20 års tid dragits med stora underskott i förhållande till budgeten. Påfallande ofta har även prognoserna för resultatet skrivits ned mot slutet av året. Nu kommer skarp kritik mot sjukhusets ekonomihantering i en rapport från konsulten Ernst & Young.

Bland annat konstaterar man att det saknas förståelse för budget och ekonomiska styrmedel i vissa delar av kärnverksamheten liksom uppföljning och konsekvenser av budgetöverskridanden. Ett problem är dessutom att det saknas standardiserade rutiner för redovisningen.

Rapporten har beställts av sjukhusdirektör Eric Wahlberg.

Har bristerna bidragit till Akademiskas stora underskott?

– Det är jättesvårt att säga, men jag tror att det har bidragit, säger Eric Wahlberg.

Konsulterna har betygsatt ekonomiavdelningens arbete på en femgradig skala. Både organisation och kompetens bedöms vara på den lägsta nivån, grundläggande, medan processerna når upp till nivå 2, "utvecklande".

Borde inte en så stor organisation som Akademiska sjukhuset ligga högre?

– Jag är själv förvånad över att vi bedöms ligga på den här låga nivån, säger Eric Wahlberg.

Vems är ansvaret?

– Det är delvis mitt ansvar. Ytterst är det jag som ansvarar för att ekonomifunktionen ska ha kompetens att klara av det här svåra uppdraget. Men det är klart att jag inte har skapat den här situationen, säger Eric Wahlberg.

Är det svårt att prioritera ekonomin när huvuduppdraget är att ta hand om svårt sjuka patienter?

– Det är ett välkänt bekymmer i vården. Ganska ofta uppstår en konflikt när man känner att man inte har resurser för att ge den allra bästa vården. Men ekonomifunktionen ska vara en stödverksamhet till hela verksamheten.

Vad planerar ni för åtgärder?

– Vi har redan börjat ett arbete. I konsultrapporten pekas lågt hängande frukter ut, områden som är lätta att åtgärda. Det måste vi göra klart med en gång. Det handlar om till exempel de tekniska systemen och samarbete mellan HR och ekonomiavdelningen.

När kommer ekonomihanteringen att fungera bättre?

– Om ett år hoppas jag att vi ska ha lyft oss, säger Eric Wahlberg.

De åtgärder som är lättast att genomföra och bedöms få bäst resultat är bland annat återkoppling till medarbetare, och förbättrad information. Svårare åtgärder är tydligt ledarskap, dokumenterade processer och samarbete med verksamhetsområden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!