– Den här situationen har uppstått för att man behandlat erfarna specialistsjuksköterskor som man gjorde med medborgarna i Östtyskland på 50-talet. Då höjde man arbetsnormen vilket innebar att alla anställda skulle producera 10 procent mer. För personalen, som redan jobbar på bristningsgränsen, är det ett slag i ansiktet att att de ska jobba mer utan att få mer betalt, säger Anna Rask-Andersen, ordförande för sjukhusläkarna på Akademiska sjukhuset.
Än värre blir det genom att man inte tagit med i budgeten att det blev dyrare med de arbetstidsmodeller som slutligen kom på plats, enligt Anna Rasl-Andersen.
Hon säger att sjuksköterskornas arbetsvillkor egentligen inte är hennes fråga, men att det ändå påverkar läkarna.
– Våra medlemmar får en jättedålig arbetsmiljö när sjuksköterskorna slutar. De hyrsjuksköterskor man tar in har inte samma kompetens som de erfarna sjuksköterskor som slutat. Och här står vi med hela vår dyra utrustning och lokaler, och får inte de intäkter som vi har kostnader för, säger hon.
Kristina Lundmark, avdelningsordförande för Vårdförbundet som organiserar sjuksköterskorna vid Akademiska sjukhuset, säger att sjuksköterskebristen har sin orsak i både arbetsmiljö och lönevillkor.
– Att som sjuksköterska sluta och ta jobb som hyrsjuksköterska är ett slags tyst protest, ett sätt att skaffa sig det man anser sig ha rätt till. Då får man en högre lön och också en möjlighet att välja när och hur man vill arbeta, säger hon.
Hon säger också att ju fler som slutar, desto sämre blir både arbetsmiljön och möjligheterna att välja arbetstider för dem som är kvar. Dessutom har den inhyrda personalen inte samma ansvar i utvecklingsarbetet på avdelningen där de arbetar, och inte heller att förbättra arbetsmiljön.
– Man hamnar i en nedåtgående spiral. Och vi har inte sett slutet på det här än. Vi måste ha en arbetsmiljö där man orkar jobba heltid hela sitt yrkesliv. Det är heller inte lönetilläggen som ska vara avgörande om du kan köpa en bostadsrätt, en ny bil eller cykel. Grundlönen ska räcka till, säger Kristina Lundmark.
De förändrade arbetstidsmodellerna, som innebar att vissa personalkategorier fick ett högre arbetstidsmått, håller nu på att ses över. Enligt Bo Strömquist, ekonomidirektör på Akademiska sjukhuset, håller man nu på med en utvärdering av modellerna för att se om de ska justeras. Något besked om vad den översynen ska resultera i finns dock inte än.
LÄS MER: Intensivvården drabbas hårt av sjuksköterskebristen
LÄS MER: Krisläge på Ackis under våren