Trots att det blågröna styret inte har en majoritet i regionfullmäktige räknar MP och de borgerliga partierna med att de ska få majoritet i viktiga styrelser och nämnder. Skälet är att den så kallade heltalsmetoden, som används vid mandatfördelningen, gynnar stora partier. De blågröna partierna lägger fram en gemensam lista vid fullmäktigemötet och räknas då som ett parti. Deras 35 mandat räcker till 10 av regionstyrelsens 19 mandat så länge Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna inte går samman om en lista för oppositionen.
– Då jag räknar på det här får jag det till att vår valtekniska samverkan får 10 mandat. Hur sannolikt är det att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna går samman? frågar Stefan Olsson (M), retoriskt.
På samma sätt fungerar det i de större nämnderna sjukhusstyrelsen, vårdstyrelsen samt trafik- och samhällsutvecklingsnämnden där de blågröna räknar med att få 7 av 13 platser.
Simon Alm, regionråd för Sverigedemokraterna, har dock inte gett upp.
– Vi kommer att hävda oss med de möjligheter som finns. Det är viktigt att bevaka att vi får vår vågmästarroll, säger Simon Alm.
Men hos Socialdemokraterna är dörren stängd.
– Vi kommer inte att ha ett organiserat samarbete med Sverigedemokraterna, säger Börje Wennberg (S).
Men det innebär att ni avstår från ert eget inflytande i nämnderna.
– Det är korrekt. Men priset är alldeles för högt om vi skulle samarbeta med ett parti som så fullständigt avviker från vår ideologi. Det går inte, säger Börje Wennberg.