Polischef: "Vi hinner med det akuta"

"Vi kan åka på de akuta larmen och allmänheten behöver inte känna oro". Det säger tillförordnade regionpolischefen Michael Fetz sedan en rad poliser i Uppsala slagit larm om underbemanning.

Polisen Stefan Siesing har beskrivit den här sommaren som den värsta hittills.

Polisen Stefan Siesing har beskrivit den här sommaren som den värsta hittills.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-07-22 23:20

De senaste dagarna har UNT rapporterat att var tionde ordningspolis i Uppsala har försvunnit på ett år. Orsakerna är bland annat att poliser börjat jobba på andra enheter eller valt att lämna yrket.

Nu i semestertider har polisbristen blivit extra kännbar och poliser som UNT talat med har betecknat läget som stundtals kaotiskt. Exempelvis har yttre befälet Stefan Siesing beskrivit den här sommaren som den värsta hittills.

Michael Fetz vikarierar för semesterlediga Carin Götblad som högsta chef för Region Mitt där Uppsalapolisen ingår.

– Periodvis är det tufft för de anställda och jag har stor förståelse för deras arbetssituation. Men vi lyckas alltid lösa de problem vi ställs inför, säger Michael Fetz.

Kan allmänheten lita på att polisen i Uppsala kommer om man behöver hjälp?

– Ja, absolut. Vi klarar de omedelbara ingripanden som behöver göras och polisen åker alltid ut på prioriterade ärenden, exempelvis pågående våldsbrott. Däremot kan det kanske dröja nu under sommaren innan vi har tid att åka ut när någon haft inbrott.

Vad gör ni åt personalbristen?

– Vi håller på att rekrytera fler poliser till ingripandeverksamheten. Där blir det en utökning av det totala antalet anställda.

Hur många fler ordningspoliser rör det sig om?

– Jag har inga siffror tillgängliga. Det handlar inte om någon dramatisk ökning men på sikt blir det tillräckligt många.

Vad kan ni i ledningen göra i övrigt?

–  Vi kan bland annat bestämma vid vilka enheter personalen ska arbeta, vi kan be fler poliser arbeta övertid och vi kan dra in vissa utgifter för att istället prioritera annat.

– Vi råder enbart över budgeten för Region Mitt. Hur stora resurser polisen ska få avgörs slutligen av politikerna. Vi redovisar läget för rikspolischefen som kan påverka politikerna så att vi ska kunna anställa fler poliser. Det är något som många av riskdagspartierna är inne på nu.

Ordningspoliser i Uppsala sa redan förra sommaren att de var svårt underbemannade. Vad har ni gjort för att förbättra läget i år?

– Inför sommaren hade vi den bästa semesterplaneringen hittills och det såg länge ut som att vi skulle ha tillräckliga resurser under sommaren. Men sedan blev en del poliser sjuka, andra gick på föräldraledighet och liknande.

Hur blir det nästa sommar?

– Min förhoppning och tro är att det blir bättre. Det beror bland annat på att polisens nya organisation håller på att sätta sig och dessutom är fler poliser under utbildning.

Mer pengar till polisen

Regeringen har signalerat att polisens anslag ska öka de kommande åren.

Till följd av "fortsatt stora utmaningar" fick Polismyndigheten ett extraanslag i våras på 700 miljoner kronor utöver redan budgeterade 21,9 miljarder för 2017.

Enligt budgetpropositionen från i våras blir anslaget 22,5 miljarder 2018.

Regeringen har dock meddelat att polisen ska stärkas ytterligare vilket ska redovisas i den nya budgetproposition för 2018 som presenteras i september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om