Region Uppsala tittar på möjligheten att öppna en mottagning för patienter som har blivit långtidssjuka efter covid-19. Anledningen är att kunskapen inom vården om långtids-covid fortfarande saknas och patienterna känner sig inte tagna på allvar.
– Det är många patienter som upplever sig misstrodda eller missförstådda med sina symtom. Det är givetvis mycket olyckligt, säger David Gyll, ST-läkare i allmänmedicin på Svartbäckens vårdcentral i Uppsala.
– Det kan nog upplevas frustrerande för både patienten och läkaren när man inte hittar objektiva fynd som styrker den subjektiva känslan, fortsätter han.
Fler och fler remisser kommer in till Akademiska sjukhuset från primärvården.
– Det är mer eller mindre spontanremisser som skrivits utan att vi har sagt att vi kan ta emot de här patienterna, för vi har inte den organisationen uppe, säger Rolf Karlsten, verksamhetschef på rehabilitering och smärtcentrum på Akademiska sjukhuset.
David Gyll, som ingår i arbetsgruppen, intygar att behovet är stort.
– Min upplevelse är att varje allmänläkare har ett par patienter på sin lista. Sammantaget blir det ett stort antal.
Rolf Karlsten är angelägen att få igång avdelningen för de här patienterna så fort som möjligt. En arbetsgrupp håller just nu på att skriva en projektplan, där man skissar på hur man kan tänka kring en sådan här remissmottagning.
– Vi har inget startdatum spikat än, men vi gör allt vi kan för att komma igång nu under senvintern-våren. Det är målsättningen, säger Rolf Karlsten.
Hur långt har ni kommit?
– Vi har kommit igång med diskussioner mellan grupperingarna som behöver ingå. Vi tänker oss en flexibel lösning där vi börjar i mindre skala men har möjlighet att skala upp. Vi har ingen samlad bild över problemets omfattning.
Vilka ingår i den här arbetsgruppen?
– Det är personal från geriatriken, rehabiliteringsmedicin och primärvården. Det är väldigt viktigt att vi samverkar med primärvården, för mycket av behandlingen sker inom primärvården.
Om projektet blir långvarigt eller kortvarigt är i nuläget svårt att sia om.
– Naturligtvis önskar vi att det blir kortvarigt, men samtidigt är det omöjligt att veta hur länge covid i olika former kan fortgå. Vi har heller ingen vetskap om hur länge den här problematiken kan finnas kvar, säger Rolf Karlsten.