Vårdchefen förklarar: Så kunde smittspridningen ske

Närmare 300 kvinnor uppmanas att testa sig för syfilis som kan ha spridits från en gynekologisk mottagning i Uppsala. "Det som har hänt är att en i personalen ovetandes blivit smittad av en patient", säger Johan Hedlund, chef för smittskyddsenheten till Upsala Nya Tidning.

Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska och enhetschef på smittskyddsenheten.

Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska och enhetschef på smittskyddsenheten.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2023-06-15 12:00

Enligt smittskyddsenheten i Region Uppsala är risken att någon av kvinnorna har smittats mycket liten. Men hur kunde den här ovanliga situationen uppstå? Johan Hedlund beskriver händelsen som "extraordinär". 

Allt började i slutet av förra sommaren, skriver Upsala Nya Tidning.

– Det som har framkommit i utredningen är att en patient besökte mottagningen vid den tidpunkten. Man var helt ovetandes om att den patienten då hade syfilis. 

undefined
Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska och enhetschef på smittskyddsenheten.

Johan Hedlund berättar för UNT att personalen smittades med syfilis vid besöket, trots att man följde alla hygienrutiner. Personalen har därefter gått helt ovetandes om att den varit smittad. Det är först långt senare som detta uppdagas, då indexpatienten blir diagnostiserad med syfilis. 

Via smittspårningen härleddes en potentiell smittorisk tillbaka till besöket vid vårdmottagningen i Uppsala. Personalen som behandlade den smittade patienten tog ett prov och det visade sig att denne hade blivit smittad. 

– Det rör sig om en ren och skär arbetsskada, där personalen skar sig eller stack sig och olyckligtvis smittades. Det är ingenting som är orsakat av något slarv eller bristande rutiner. Det är otur, berättar Johan Hedlund. 

Anledningen att patienter kallas till provtagning är enbart en säkerhetsåtgärd. Man vet i nuläget inte om någon har blivit smittad.

– Jag vill trycka på att det är extremt liten risk. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!