Om man inte upptäcker glaukom, eller grön starr som det också kallas, i tid kan det leda till att patienten blir helt blind.
– Det är en besvärlig sjukdom. Initialt märker den som drabbats ingenting. När sjukdomen väl etablerats försämras synen successivt. Lever man tillräckligt länge, eller om det är ett aggressivt förlopp, tappar man synen, säger Per Söderberg, överläkare vid ögonkliniken, Akademiska sjukhuset.
Det gäller därför att upptäcka sjukdomen medan det fortfarande går att bromsa förloppet. Nu sker undersökningen genom en synfältsundersökning som tar tid och samtidigt kan vara besvärlig för patienten. Metoden som utvecklats vid Akademiska sjukhuset innebär i stället att man tar en bild av ögat som analyseras med datorstöd.
– Det här är både lindrigare för patienten och sannolikt billigare ur regionens perspektiv, säger Per Söderberg.
För att detta ska bli standard vid undersökningarna behöver dock metoden utvecklas ytterligare. Bland annat krävs ny mjukvara till datorerna. Dessutom måste metoden prövas ut praktiskt, vilket kan ta ett par år.
Fortfarande är dock utmaningen att hitta de patienter som riskerar att drabbas innan de känner av symtomen. Det finns en ärftlighet, vilket gör att de som har en stor belastning i släkten kan ha skäl att undersöka sig. Men en allmän screening av befolkningen är inte aktuell.
– Till att börja med kan man göra en sån här undersökning på de som söker av annat skäl, säger Per Söderberg.