Intensivvårdade patienter med covid-19 riskerar att få rubbningar i salt- och vätskebalansen och njursvikt.
– Våra resultat talar för att det är viktigt att tillföra patienterna tilläckligt med vätska för att upprätthålla blodvolymen och förbättra blodgenomströmningen i njurarna, säger docent Michael Hultström, läkare i anestesi- och intensivvård vid Akademiska sjukhuset.
Studien omfattar nio respiratorbehandlade patienter med covid-19. Utöver gängse rutinkoller av njurarnas filtreringsförmåga och salthalten i blodet mättes också hormonet renin, som spelar en viktig roll för bland annat regleringen av blodtrycket.
Normalt sjunker halterna av renin när salthalten i blodet är hög, men för flera av patienterna var det precis tvärtom. Dessa patienter hade också tecken på en akut njurskada.
Forskarna vet inte om rubbningarna orsakas av sars-cov-2-viruset, av immunförsvarets försök att bekämpa infektionen eller om det rentav är en biverkan av en längre tids intensivvård.
Preliminära internationella riktlinjer för intensivvård vid covid-19 förespråkar försiktighet med vätsketillförseln för att motverka att vätska ansamlas i lungorna och orsakar svår lungsvikt.
– Vid onormalt höga reninhalter i blodet verkar det viktigaste ändå vara att försöka förhindra akuta njurskador genom att ge patienterna extra vätskedropp, men utan salt i vattenlösningen, säger Michael Hultström.
Rapporten publiceras i tidskriften Journal of hypertension.