Moderaterna är det parti som har ökat mest i regionen Östra Mellansverige jämfört med den senaste stora mätningen som genomfördes i maj i år. Uppsala län ingår i Östra Mellansverige tillsammans med fyra andra län.
M har i regionen ökat från 15,3 procent i maj till 21,3 procent i november, en ökning med 6 procentenheter. Moderaterna är generellt svagare i Östra Mellansverige jämfört med övriga södra Sverige samtidigt är ökningen större i regionen jämfört med landet i stort. Sett till hela landet får Moderaterna 22,2 procent i SCB:s mätning, en ökning med 4,1 procentenheter.
– Siffrorna visar att det är match igen. Trenden har vänt för oss och det tror jag handlar om att vi har fått prata politik i stället för form och andra saker. Vi har fått föra fram bra moderatpolitik med satsningar för bra näringslivsklimat, bättre skola och ökad trygghet. Vi har tagit väljarnas oro och problemformulering på allvar. Ulf Kristersson har satt en helt annan ton, något som vi fokuserat på i Uppsala väldigt länge, där vi hellre diskuterar sakfrågor än formfrågor. Det tror jag lönar sig, väljarna ser våra konkreta förslag, säger Fredrik Ahlstedt (M), kommunalråd i Uppsala.
Även Socialdemokraterna har fått ökat väljarstöd i regionen under perioden. Partiet har ökat från 35,2 till 35,6 procent. Socialdemokraterna är generellt starkare i Östra Mellansverige jämfört med övriga södra Sverige. I landet i stort får partiet 32,6 procent, en ökning med 1,5 procentenheter jämfört med i maj.
Om invånarna i regionen Östra Mellansverige skulle få bestämma själva skulle det dock inte bli något maktskifte i riksdagen. Men skillnaden mellan blocken har jämnats ut något under perioden maj–november. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har tillsammans fått ett minskat stöd jämfört med i maj, från 45,3 procent till 44,9 procent. Allianspartierna har fått ett ökat väljarstöd från 35,1 procent till 37,8 procent.
De stora förlorarna i Östra Mellansverige under perioden maj–november i år är Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Centerpartiet har fått ett minskat väljarstöd från 13,5 procent i maj till 9,7 procent i november, ett tapp på 3,8 procentenheter. Samtidigt är väljarstödet högre jämfört med valresultatet från 2014 då Centern fick 6,1 procent i riksdagsvalet.
– Vi har gjort en fantastisk ökning sedan valet men vi måste fortsätta driva vår politik. I Uppsala kommun handlar det om att tydliggöra för Uppsalaborna vilken ansvarsfull och hållbar politik vi har inom det sociala området, miljö- och klimatområdet samt näringslivsområdet. Vi ska sikta på att landa på runt 10 procent på riksplanet i nästa års val, säger Stefan Hanna (C), kommunalråd.
Centern har haft en tydlig uppgång i opinionen den senaste tiden men nu tappar ni alltså igen. Vad är din förklaring?
– Jag tror att det framför allt handlar om att Moderaterna fått fast mark under fötterna igen, säger Stefan Hanna.
Sverigedemokraterna får 15,8 procent i novembermätningen vilket är minskning med 2,2 procentenheter jämfört med mätningen i maj.
– Moderaterna har ju nyligen bytt partiledare och har nog fått en del förhoppningssympatier. Men de förhoppningar väljarna fått om att Moderaterna ska börja ta ansvar i trygghets- och invandringsfrågan har ju redan kommit på skam. Väljarna kommer snart få upp ögonen för det faktum att partiet ligger kvar i Reinfeldtspåret där man talar sig varma för massinvandringen och att den skulle vara lönsam, vilket ju inte stämmer, säger Simon Alm (SD), gruppledare i Uppsala kommun.
Det är i Östra Mellansverige som Sverigedemokraterna har det största stödet i landet efter region Sydsverige där partiet har ett stöd på 20,5 procent.
– Det är väldigt glädjande. Samtidigt vet vi att det finns variationer inom Östra Mellansverige där vi har väljargrupper, exempelvis studenterna i Uppsala, som har varit svårflirtade. Där behöver vi förklara tydligare att Moderaterna och Socialdemokraterna pratar mycket men levererar lite när det gäller trygghetsfrågorna, de frågor som kommer bli de stora knäckfrågorna inför valet, säger Simon Alm.
Tre partier skulle hamna under fyraprocentspärren och åka ur riksdagen om Östra Mellansverige fick bestämma i dag. Liberalerna får i mätningen 3,8 procent, en minskning med 0,3 procentenheter jämfört med i maj. Miljöpartiet har tappat ännu mer, 0,8 procentenheter och får ett stöd på 3,4 procent. Kristdemokraterna har ökat med 0,8 procentenheter och har i regionen nu ett stöd på 3,0 procent.
Uppsala län tillhör Östra Mellansverige tillsammans med Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län. Totalt i hela landet har 8 919 personer tillfrågats att vara med i undersökningen. 4 715 har deltagit vilket motsvarar 52,9 procent. Undersökningen genomfördes under perioden 27 oktober–28 november.