Sedan september 2018 har polisen arbetat med den särskilda händelsen som fått namnet "Dimma" för att minska antalet telefonbedrägerier. Polisen uppger nu att det lett till att antalet fullbordade bedrägerier har halverats, och att brottsvinsterna har minskat med 70 procent under det senaste halvåret. Polisen kommer nu att fortsätta med insatsen genom att jobba förebyggande och lagföra personer som genomför telefonbedrägerier. Men bedrägerierna byter skepnad och polisen varnar för nya tillvägagångssätt som involverar kapade facebookkonton och försök till pengatvätt på olika försäljningssajter.
– Vi ser en utveckling där bedragarna hela tiden hittar nya tillvägagångssätt. I stället för att ringa, använder de sig till exempel av kapade Facebookkonton, säger Agneta Massaro, chef på bedrägerisektionen, i ett pressmeddelande.
I ett fall blev en kvinna kontaktad av en vän via Facebooks meddelandetjänst Messenger. I tron om att hjälpa sin vän loggade kvinnan in på sin bank och blev då av med en stor summa pengar.
Läs mer: Bedragare kom över 5 miljoner med ny bluff
I ett annat fall sålde en man en klocka via nätet. Han blev då kontaktad av en bedragare som skulle köpa klockan för närmare 60 000 kronor. Banken hade då redan fryst pengarna som kom från ett annat bedrägeriärende.
– Det här är ju ett nytt sätt att tvätta pengar. Just i det här fallet hade vi stor nytta av det utökade samarbetet vi har nu inom ramen för Dimma. Nätverket underlättar att binda ihop ärenden. Det här ärendet var redan nedlagt men nu har vi identifierat en misstänkt, säger Agneta Massaro.
Läs mer: Kraftig ökning av bedrägerier
För bedrägeri är straffet fängelse i högst två år. För ringa bedrägeri är straffet böter eller fängelse i högst sex månader. För grovt bedrägeri och grovt fodringsbedrägeri är straffet fängelse i lägst sex månader och högst sex år.