– Det är förfärligt. Vi har gjort allt vi kan för att undvika den här situationen, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Uppsala.
Vi har tidigare berättat att Akademiska sjukhuset på grund av pandemin tvingas skjuta fram operationer som egentligen inte kan vänta, något som Ekot var först med att rapportera.
Nu uppger Mikael Köhler för att läget fortsätter förvärras och att stora resurskrävande operationer av allvarlig cancer i buken är i farozonen. Däribland levercancer och cancer i bukspottskörteln.
– De resurserna finns inte nu när covidpatienterna upptar en tredjedel av sjukhusets alla slutna vårdplatser. Med nuvarande förutsättningar kommer det här sluta illa. Vi ser nu när vi lägger planeringen efter jul- och nyårshelgerna att det är uppenbar risk att vi måste skjuta på dessa operationer, säger han.
Vad innebär det?
– Att väntetiderna blir för långa. Det finns uppsatta gränser för hur länge en patient ska behöva vänta, utifrån bland annat förutsättningar att överleva.
Varken covidpatienter som behöver intensivvård eller svårt sjuka cancerpatienter går att flytta till privata vårdgivare, påpekar Mikael Köhler, som däremot ser att enklare operationer kan utföras utanför Akademiska sjukhuset. I ett extrainkallat möte på tisdagen informerades politikerna i sjukhusstyrelsen om läget.
Styrelsen beslutade att Akademiska nu ska kunna direktupphandla operationer inom bland annat öron-näsa-hals, barnkirurgi och överviktsbehandling hos privata aktörer. Det vill säga betala privata vårdgivare för att de ska göra operationerna.
– Vi tjänstemän la fram förslag på att snabbt och skyndsamt göra dessa upphandlingar. Kan tio enklare operationer göras någon annanstans får vi kanske utrymme för en stor bukoperation, säger Mikael Köhler.
Att upphandla operationer har två syften. Det ena är att frigöra resurser på Akademiska sjukhuset. Det andra att korta köerna, något som regeringen gett landets regioner pengar för. Region Uppsala ska totalt få 148 miljoner kronor under 2021, av dessa ska 11 miljoner användas till att göra direktupphandlingar.
– 11 miljoner utgör bara någon promille av kostnadsramen för Akademiska, så det är inte fråga om att privatisera vårt universitetssjukhus utan om att ta hjälp av de vårdgivare som har kapacitet. En stor del av de köer som byggts upp måste utföras av specialistvården på Akademiska och Lasarettet i Enköping när vården får andrum från covid-19, säger Malin Sjöberg-Högrell (L), ordförande för sjukhusstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet och krävde att frågan utreds noggrannare. Johan Sundman (S), andre vice ordförande i styrelsen, menar att för mycket var oklart.
– Det vi upphandlar är inte akuta operationer. Om vi upphandlar måste vi veta att det leder till lediga operationssalar på Akademiska för akuta operationer, men vi fick inga tydliga svar. Det kändes som att det var viktigare att upphandla än att ha bra förutsättningar, säger han.
Kommer upphandlingarna leda till lediga operationssalar för akuta canceroperationer?
– Ja. Upphandlingar är en av flera viktiga åtgärder. Samverkan och planering med andra sjukhus i regionen är en annan, säger Mikael Köhler.