Nu ska Fyrishovs kackerlackor bort

Det finns kackerlackor på Fyrishov – något de ansvariga är medvetna om. Men nu är förhoppningen att de ska försvinna för gott när all jord ska bort och växter ersättas med konstgjorda av plast.

Stefan Wittberg är verksamhetsansvarig på Fyrishov och berättar om de växter och jord som ska tas bort från äventyrsbadet.

Stefan Wittberg är verksamhetsansvarig på Fyrishov och berättar om de växter och jord som ska tas bort från äventyrsbadet.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2022-09-29 10:00

Det har funnits kackerlackor på Fyrishov en längre tid. Nu berättar en anonym läsare för tidningen att de sett två kackerlackor under ett besök på äventyrsbadets servering i helgen. När de berättade om sin upptäckt för serveringspersonalen hänvisades de till badvakter som i sin tur ska ha sagt att de är medvetna om problemet och att det ska åtgärdas.

undefined
En del av serveringen ligger inne i själva äventyrsbadet. "I nuläget har vi inte några öppna ärenden där. Senaste livsmedelskontrollen skedde i juni och då noterade ansvarig inspektör att det såg rent ut och inga spår av skadedjur påträffades i just serveringen", berättar Maria Wegscheider, miljöhälsoinspektör på miljöförvaltningen som ansvarar för kontroller av serveringen.

Det är hälsoskyddet på miljöförvaltningen som ansvarar för tillsynen på badhuset. Heike Kaden är inspektör på avdelningen och är medveten om kackerlackorna. Senaste gången de fick in ett klagomål gällande dem var i juni.

– Verksamheten svarade omgående och kontaktade Anticimex som var på plats och behandlade med spray och fällor.

I mitten av september gjorde miljöförvaltningen en kontroll på badhuset och då diskuterades återigen kackerlackorna.

– Problemet finns på grund av de levande växterna och jorden i anläggningen. Det finns en plan att ta bort alla växter och jord. Men det är ett större jobb då verksamheten behöver stänga under tiden det görs.

När tidningen träffar verksamhetsansvarig Stefan Wittberg på Fyrishov, så känner han inte till helgens incident men väl medveten om att det förekommit kackerlackor i äventyrsbadet.

undefined
Stefan Wittberg, verksamhetsansvarig på Fyrishov.

– Kackerlackorna lever i jorden, men vad jag har förstått av Anticimex så dör de snabbt om de kommer utanför jorden. Det är den tropiska och fuktiga miljön de trivs i.

Hur ofta får ni klagomål om kackerlackor?

– Jag tror att det är i juni och nu. Innan dess var det ett par år sen. För mig är det ganska sällan förekommande. Anticimex är en av våra underleverantörer och är här regelbundet och tittar; de var här i förra veckan.

undefined
Det rör sig om flera rabatter med jord som ska tas bort och alla naturliga växter inne på äventyrsbadet.

Han berättar också om planen att ta bort all jord och växter och ersätta med konstgjort material.

–Organiskt material är inte bra i badmiljö främst på grund av luftkvalitet och vattenrening. Det här ju ett projekt som är planerat sedan länge, jag tror vi började titta på det för fyra år sen. Det är flera bad i Sverige som håller på med liknande projekt. Så det är inte kopplat till kackerlackorna specifikt, men det blir en bonus att de försvinner.

undefined
Stefan Wittberg är verksamhetsansvarig på Fyrishov och berättar om de växter och jord som ska tas bort från äventyrsbadet.

Inga kackerlackor syns till under tidningens besök men en syrsa springer förbi i ett buskage. Stefan berättar att de också trivs i miljön.

– En positiv bieffekt är ju att vi blir av med alla slags djur när växterna försvinner. Men det är inte så att vi byter ut jorden på grund av att det hittats några kackerlackor utan det är en del i ett större projekt.

Men det låter på miljöförvaltningen som att projektet ändå är en del i att åtgärda kackerlackorna?

– Ja, absolut, det är ju inte så att vi struntar i att vi har kackerlackor. Vi tar besökarnas upplevda trygghet på största allvar. Därför är det viktigt att man som besökare anmäler om man ser något sådant här så att vi får reda på det. Antingen anmäler man det direkt till oss eller till miljöförvaltningen.

undefined
Alla växter som finns intill vatten är redan idag konstgjorda.

Någon tidsplan finns inte ännu utan de väntar på en offert närmsta veckorna. Men han hoppas att äventyrsbadet ska kunna hålla öppet under arbetet.

– Som det är nu har vi stängt kvälls- och nattetid och vi hoppas kunna göra arbetet då. Vår målsättning är att inte störa verksamheten. Men det är oerhört viktigt vi säkerställer att det inte kommer någon jord i vattnet så därför vill vi inte att någon verksamhet igång under tiden.

Inga föreningar kommer att påverkas då det är begränsat till äventyrsbadet.

undefined
Förhoppningen är att man ska kunna forsla bort jorden och växterna nattetid när badet har stängt.
Kackerlackor

Enligt Anticimex ser de en nedåtgående trend i Uppsala när det gäller saneringsuppdrag som gäller kackerlackor. Från januari till augusti 2021 gjorde företaget 230 saneringar. Under samma period i år har de utfört 162 saneringar. 

Om man upptäcker kackerlackor krävs en sanering. Klisterfällor sätts upp för att se vart kackerlackorna rör sig och sen appliceras ett bekämpningsmedel i form av en gel som dödar kackerlackorna.

Kackerlackor trivs där det är mörkt och fuktigt och kan vara smittospridare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!